Netanyahu’s partij leidt nog steeds – en steeds groter voordeel, volgens een onderzoek – omdat Gantz aangeeft dat hij hoopt dat de regering kan worden gered en vervroegde verkiezingen kunnen worden vermeden.

Nu de regering op het punt van instorten lijkt te staan, toonden een paar peilingen die dinsdagavond werden gepubliceerd, aan dat de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu de grootste in de Knesset blijft, met één enquête die zijn rivalen echter een kans geeft om zonder hem een ​​coalitie te vormen. .

Een opiniepeiling door de Kan-omroep gaf Likud 31 zetels en Naftali Bennett’s rechtse Yamina 21, gevolgd door Yair Lapid’s Yesh Atid met 17. De overwegend Arabisch-Israëlische Gezamenlijke Lijst kreeg 11 zetels; en Blauw en Wit, onder leiding van Benny Gantz, kregen negen zetels. Ook met negen stoelen zijn Shas en Yisrael Beytenu, terwijl UTJ zeven en Meretz zes haalde.

Een aparte poll van Channel 13 toonde een nauwere wedstrijd, waarbij Netanyahu een 27-23 zetelvoordeel behield ten opzichte van Bennett. De peiling gaf Yesh Atid 20 zetels, de Gezamenlijke Lijst 11, en Blauw en Wit 10. Yisrael Beytenu won acht zetels, Shas en UTJ zeven en Meretz zes.

De Labour-partij slaagde er in beide peilingen niet in de drempel te overschrijden om de Knesset binnen te gaan.

De nummers van Channel 13 toonden aan dat Bennett mogelijk een nauwe coalitie van rechts in het midden zou kunnen vormen met Yesh Atid, Blue and White en Yisrael Beytenu. In dat geval zou Bennett waarschijnlijk premier zijn.

Jewish Home-voorzitter Naftali Bennett (L) spreekt met Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid in de Knesset-plenum, 11 maart 2014. (Miriam Alster / Flash90)

Sommige opiniepeilingen in de afgelopen weken hebben aangetoond dat Bennett’s Yamina winst behaalde op Netanyahu, die zijn Likud-partij heeft zien dalen tot slechts 23 zetels.

In de Channel 13-peiling werd de respondenten ook gevraagd wie volgens hen het meest geschikt was om als premier te dienen, waarbij Netanyahu opnieuw bovenaan kwam te staan ​​met 32%, gevolgd door Bennett met 21%, Lapid met 15% en Gantz met slechts 12 %.

Gevraagd naar Netanyahu’s aanpak van de coronaviruspandemie, zei 56% dat ze niet tevreden waren, 24% was redelijk tevreden en slechts 14% zei dat ze in het algemeen tevreden waren.

De speculatie van vervroegde verkiezingen is de afgelopen dagen toegenomen, nu de regering wankelt te midden van een budgettaire impasse. Als de begrotingskwestie eind december niet is opgelost, zullen er waarschijnlijk vervroegde verkiezingen worden gehouden, de vierde in twee jaar.

Volgens de Channel 13-peiling zou 44% van het publiek Netanyahu de schuld geven in het geval van verkiezingen, 31% zou zowel Netanyahu als Gantz de schuld geven, terwijl 16% Gantz de schuld zou geven.

‘Als er budget is, is er een regering’
In een reeks interviews op dinsdagavond weigerde Gantz te zeggen of hij volgende week een motie van wantrouwen zou steunen om de stekker uit een regering te trekken waarin zijn gespannen banden met Netanyahu steeds meer naar voren komen.

In een poging om de centristische Blauw-Witte partij onder druk te zetten om de gelederen van de coalitie te breken te midden van een voortdurende verslechtering van de relaties binnen de regering, zei oppositieleider Yair Lapid maandag dat hij volgende week opnieuw een voorstel zal leiden om de Knesset en bel nieuwe verkiezingen.

‘Over het wetsvoorstel wordt gestemd. Het is tijd voor verkiezingen ”, zei Lapid bij de opening van zijn fractievergadering van de Yesh Atid-partij in de Knesset. “Netanyahu wil verkiezingen in juni, dus hij speelt voor tijd. Er is geen reden om hem naar verkiezingen te laten gaan op het moment dat het hem uitkomt. “

Met zowel Blauw als Wit en de steun van Yamina van de oppositie zou de motie van wantrouwen worden aangenomen, waardoor de regering ten val zou komen. Blauw en Wit heeft zich eerder tegen een dergelijke maatregel verzet.

Minister van Defensie Benny Gantz bezoekt de gemeente Jeruzalem op 10 november 2020. (Yonatan Sindel / Flash90)

Gantz, die op Channel 12 verscheen, leek de hoop te koesteren dat de regering effectiever zou kunnen gaan functioneren, en benadrukte dat hij verwachtte dat Netanyahu hun overeenkomst zou nakomen en over een jaar het premierschap aan hem zou overdragen.

“Ik geef de rotatie [van het eerste ministership] niet op… dat is wat het land nodig heeft”, zei hij. “We hebben een overeenkomst getekend, we keken het publiek in de ogen. Als Netanyahu de afspraken nakomt – er is een budget, er is een regering, en ik zal premier zijn. “

Gantz stond echter toe dat de regering zou instorten “als het erop lijkt dat de begroting op 23 december niet zal worden aangenomen”. In dat geval, zei hij, zou Netanyahu “verantwoording moeten afleggen aan het publiek”.

Met nog iets meer dan een maand te gaan tot het einde van het jaar, heeft het Hooggerechtshof de regering dinsdag opgedragen om uit te leggen waarom het tot dusverre geen begroting voor 2020 heeft aangenomen. De rechtbank gaf de regering 21 dagen om de wettigheid van een wijziging van de basiswet van Israël, aangenomen door de wetgevers in augustus, waardoor ze de goedkeuring van de begroting tot half december konden uitstellen.

Onder de coalitiedeal tussen de Likud-partij, geleid door Netanyahu, en Blauw en Wit, kwamen de twee overeen om een ​​begroting tot 2021 goed te keuren. budget waardoor hij kan voorkomen dat hij het premierschap aan Gantz overdraagt ​​en in plaats daarvan naar verkiezingen gaat.

Nu Gantz een regeringscommissie heeft aangekondigd  om de zogenaamde onderzeeër-affaire te onderzoeken die verschillende van Netanyahu’s bondgenoten in de val heeft gelokt, lijkt de coalitie meer dan ooit uit elkaar te vallen.

In een gesprek met Channel 13 ontkende Gantz dat de timing van zijn besluit om het onderzoek naar de onderzeeër-affaire op te zetten, politiek gemotiveerd was om druk uit te oefenen op de premier. Hij beweerde eerder dat er ‘nieuwe informatie’ aan het licht is gekomen over de zaak, zonder details te geven.

“Ik vond bevindingen die mijn aandacht trokken en ik vond het logisch om te controleren hoe het werd uitgevoerd”, zei hij.

De onderzeeër-affaire, ook bekend als Case 3000, draait om beschuldigingen van een grootschalig omkopingsplan in de miljarden sjekel-aankoop door de staat van marineschepen van de Duitse scheepsbouwer Thyssenkrupp.

Hoewel verschillende van Netanyahu’s naaste medewerkers in de zaak worden aangeklaagd, waarbij vermoed wordt dat Israëlische functionarissen werden omgekocht om aan te dringen op de acquisitie van marineschepen en onderzeeërs van Thyssenkrupp, is de premier niet betrokken en heeft de procureur-generaal gezegd dat hij geen verdachte is. .

Premier Benjamin Netanyahu, midden, toenmalig IDF-stafchef Benny Gantz, vertrok, en toenmalig minister van Defensie Moshe Ya’alon wonen een ceremonie bij die de aankomst markeert van INS Tanin, een Dolphin AIP-klasse onderzeeër, naar een marinebasis in het noorden. stad Haifa, 23 september 2014. (AP Photo / Amir Cohen, Pool)

De stap van Gantz om de onderzoekscommissie van de regering op te richten, die zal opereren onder auspiciën van het ministerie van Defensie, leek de toch al disfunctionele eenheidsregering in gevaar te brengen.

De Blauw-Witte partij van Gantz sloot zich na drie opeenvolgende verkiezingen aan bij rivaliserende Likud om in mei een coalitie te vormen. Gantz zei destijds dat hij zich bij Netanyahu aansloot ten behoeve van het land om de coronavirus-crisis aan te pakken.

Maar hij zei dinsdag tegen Channel 13: “Als Netanyahu zijn belangen boven andere belangen blijft stellen, zullen we naar verkiezingen komen en hij zal moeten uitleggen waarom er geen budget is … Ik begrijp dat zijn overwegingen persoonlijk zijn en niet noodzakelijk. nationaal. “

Gefrustreerd door de impasse in de regering,   zei Gantz vorige week dat hij zijn partij had opgedragen om “alle relevante wetsvoorstellen die gelijkheid bevorderen, corruptie en andere waarden die belangrijk voor ons zijn” bij elkaar te brengen.

De stap zou mogelijk inhouden dat er wetgeving wordt voorgesteld om de ambtstermijn van de premier te beperken of om te voorkomen dat een premier onder aanklacht wordt geplaatst – voorstellen die waarschijnlijk de steun van een meerderheid van de Knesset zouden hebben als ze worden gesteund door Blauw en Wit, maar die vrijwel zeker zullen resulteren. bij het uiteenvallen van de coalitie. Netanyahu staat terecht voor een reeks beschuldigingen van corruptie, die hij ontkent.

Gantz zwoer op dinsdag dat hij zich kandidaat zou stellen bij de volgende verkiezingen “als het hoofd van Blauw en Wit”, zei Gantz dat hij “het enige alternatieve leiderschap in Israël” was.

Reagerend op de interviews van Gantz, legde Likud een verklaring af waarin hij de Blauw-witte leider sloeg.

“Het is jammer dat hij tussen tv-studio’s springt voor politieke interviews op een dag dat twee IDF-soldaten zijn omgekomen bij een ernstig ongeval,” zei het, verwijzend naar een vliegtuigongeluk waarbij een vlieginstructeur en cadet van de luchtmacht op dinsdagochtend omkwamen.


Bron: https://www.timesofisrael.com/
Beeld: Yonatan Sindel / Flash90).


 

 

 

 

EN / NL/ עב