De regering-Biden-Harris zal de mislukte overeenkomst met Iran herstellen, die “een existentiële bedreiging vormt voor Israël”, zei senator Ted Cruz tegen Israel Hayom.

De Republikeinse senator uit Texas Ted Cruz waarschuwde dat de regering-Biden zich zal haasten om terug te keren naar de deal met Iran, waardoor een duidelijk en aanwezig gevaar voor de Joodse staat ontstaat. Hij maakte zijn opmerkingen woensdag in een interview met Israel Hayom .

Cruz vertelde de krant dat de betrekkingen tussen de VS en Israël bijzonder kwetsbaar zullen worden nu Joe Biden aan de macht is, voornamelijk vanwege zijn plannen om opnieuw deel te nemen aan de Iran-deal, waarover in 2015 onderhandeld was tijdens de regering-Obama, waarin Biden diende als vice-president.

“De regering-Biden-Harris zal als belangrijkste doelstelling van het buitenlands beleid stellen om die mislukte overeenkomst te herstellen. De belangrijkste overwinning op het gebied van de nationale veiligheid van de afgelopen vier jaar was het terugtrekken uit die rampzalige deal, ”zei Cruz.

“Ik vrees dat we op weg zijn naar een gevaarlijk hoofdstuk met de regering-Biden-Harris, actief bezig om de nationale veiligheidswinst van de afgelopen vier jaar te ondermijnen en om de ayatollahs in Iran nieuw leven in te blazen, wat een existentiële bedreiging voor Israël vormt,” hij zei.

Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Biden terug te keren naar de deal. Om zijn belofte te onderstrepen, heeft hij voormalige Obama-teamleden aangetrokken, met name Wendy Sherman, hoofdonderhandelaar over de Iran-deal, die hij voorgedragen heeft voor plaatsvervangend staatssecretaris.

In een dinsdag opiniestuk over de nominatie schreef Jonathan Tobin, hoofdredacteur van JNS, over de onderhandelingsinspanningen van Sherman in 2015: “Naar elke objectieve maatstaf was het handwerk van Sherman een ramp. Een regering die thuis een genadeloze tirannie was, een bedreiging voor de stabiliteit van aangrenzende Arabische staten en die beloofde de vernietiging van Israël te bewerkstelligen, was verrijkt en sterker geworden. ”

De Iran-deal van 2015 werd als een succes verkocht door het team van Obama, dat zei dat het de Islamitische Republiek belette kernwapens te verkrijgen. Als president had Donald Trump kritiek op wat hij de “bijna totale stilte over de raketprogramma’s van Iran” noemde. Hij trok de VS in mei 2018 terug uit de deal.

De meest prominente criticus van de deal was premier Benjamin Netanyahu, die het een “historische fout” noemde en de noodzaak om Iran ervan te weerhouden kernwapens te krijgen, de eerste prioriteit van zijn regering maakte.

Amerikaanse conservatieven zoals Cruz sloten zich ook aan bij het veroordelen van de deal en drongen er bij Trump op aan deze te verlaten.

Cruz zei tegen Israel Hayom: “Er was een heftig debat in de regering of ze dit wel of niet zouden doen. Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het Pentagon pleitten ervoor om bij de deal te blijven. Ik heb meerdere keren krachtig gepleit dat we ons uit de deal moesten terugtrekken, en president Trump was het met me eens en verwierp zijn eigen defensie-afdeling en staatsdepartement dat zich uit de deal terugtrok. ”

Cruz, die een fervent aanhanger van Israël is geweest in de Senaat, zei tegen Israel Hayom: “Ik denk dat de grootste bedreiging van de nationale veiligheid voor Israël die zal worden gevormd door de regering Biden-Harris hun poging zal zijn om de rampzalige nucleaire deal met Iran te herstellen. ”

“Onder president Obama was de kenmerkende prestatie van het zogenaamde buitenlands beleid van zijn tweede termijn het sturen van honderden miljarden dollars naar ayatollah Khamenei, die regelmatig ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan Israël’ reciteert, ” voegde Cruz eraan toe.

In 2016 stuurde het Witte Huis van Obama $ 400 miljoen in contanten als onderdeel van de deal naar Iran, een gebeurtenis die veel werd gemeld en die de regering enigszins in verlegenheid bracht.

Netanyahu waarschuwde Obama voor de deal en zei: “In het komende decennium zal de deal Iran, het terroristische regime in Teheran, belonen met honderden miljarden dollars. Deze geldbonanza zal het terrorisme van Iran wereldwijd voeden, zijn agressie in de regio en zijn inspanningen om Israël te vernietigen, die aan de gang zijn. ”

In 2019 schatte de toenmalige Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, in een presentatie in de VN-Veiligheidsraad dat Iran $ 7 miljard had uitgegeven aan terreuractiviteiten in het Midden-Oosten.


Bronvermelding:
Datum:        22-01-2021
Auteur:        David Isaac, World Israel News
Beeld:          Wikipedia
Website:      worldisraelnews.com


 

EN / NL/ עב