Tel Aviv heeft zijn plannen afgerond om straten van de stad om te vormen tot ‘slimme straten’. Eerst wordt over een afstand van 600 meter, gelegen tussen het treinstation en de universiteit, een proef­project uitge­voerd met een technologie, die auto’s tijdens het rijden oplaadt met elektriciteit.

ls het project succesvol is, wil de stad zoveel mogelijk straten uitrusten met deze technologie, waarover we al eerder schreven. Het in de Moshav Bet Yannai gevestigde bedrijf ElectReon heeft in Zweden al een slimme weg van 4,1 kilometer aangelegd die tussen de luchthaven en het stadscentrum van Visby loopt. Een andere zal aan het eind van het jaar worden geïnstalleerd in Karlsruhe, Duitsland.

Het concept is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf ElectReon. Het bedrijf legt koperen spoelen onder het asfalt, waarin wisselstroom een magnetisch veld opwekt. Dit transporteert elektrische energie naar spoelen in de auto’s die er overeen rijden, de energie ‘aanpakken’ en deze vervolgens rechtstreeks doorgeven aan de accu van de auto, en bij hybride of elektrische auto’s, aan de motor. Dit elimineert niet alleen lange oplaadtijden voor elektrische auto’s, maar maakt ook dure en zware autoaccu’s overbodig.

In het proefproject worden in eerste instantie alleen bussen uitgerust met een spoel voor elektriciteit van de weg. Andere voertuigen voor het openbaar vervoer en grote vrachtwagens zullen op een later tijdstip worden toegevoegd. Op de lange termijn zou deze technologie het gebruik van elektrische auto’s veel gemakkelijker en efficiënter kunnen maken en zouden benzinestations uit het stadsbeeld kunnen verdwijnen. En natuurlijk zou deze inspanning de vervuiling aanzienlijk verminderen.

Bekijk hieronder de video

 

EN / NL/ עב