“Tacheles, ik ben open en eerlijk. Degenen die mij kennen weten dat. Ik kom direct tot de kern van de zaak, helder en zonder omwegen. Ik deel met je wat er gisteren in de WhatsApp-groep van mijn vrienden is besproken over de verdeeldheid onder het volk.”

Gisteren werd in de media gemeld dat reservisten van een gevechtssquadron hebben aangekondigd niet te zullen opkomen voor de training. 37 reserve-gevechtspiloten van het 69e Fighter Squadron van de Israëlische luchtmacht kondigden aan dat zij niet zouden komen uit protest tegen de wettelijke hervormingen. De gevechtspiloten kondigden aan dat zij zich enkel in geval van crisis zouden melden voor operationele dienst. Dit is de eerste keer dat zoiets gebeurt in de geschiedenis van de staat Israël! In plaats van training zal nu een vergadering worden gehouden met de reservisten om “democratie en volkseenheid” te bespreken.

Israëls minister van Defensie Yoav Galant riep alle reservisten op geen orders te weigeren. Israël kan zich dat op dit moment niet veroorloven.

De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, waarschuwde voor inmenging van het leger met het politieke conflict over de omstreden justitiële hervorming. Die oproep kwam nadat honderden soldaten van de reservetroepen deelnamen aan wijdverspreide protesten tegen het plan van de Israëlische regering voor de hervorming van het gerechtelijk apparaat. Voormalige legergeneraals, officieren, reservisten, evenals militairen in actieve dienst, ondertekenden zelfs petities tegen het voorgestelde plan. Halevi waarschuwde Benjamin Netanyahu voor deze gevolgen.

“Tegelijkertijd piepte de WhatsApp-groep van mijn vrienden uit de Libanon-oorlog (jaren 80) mij op. We zijn nu allemaal ouder dan 55 jaar en onderhouden tot op de dag van vandaag een levendige vriendschap. Drie kameraden Oren, Ronen en Alex werden gedood in Libanon.

Zelfs in onze groep was er geen eensgezindheid over de huidige kwestie. Zo’n tweedeling kwam in onze vriendengroep nog nooit voor. De meesten onttrokken zich overigens aan de WhatsApp-discussie en dat alleen al is een statement. De controverse over de juridische hervormingen of de juridische coup spreekt ons allemaal aan. Onder ons zijn grote Bibi-fans, maar tegelijkertijd zijn er ook tegenstanders. Wat ons bindt, is de liefde voor het land en het volk.”

Jaron: “Vrienden, wat er deze dagen in het land gebeurt, doet me pijn. Daarom stel ik voor een bijdrage te publiceren uit naam van onze troep. Maar alleen als iedereen ermee instemt. Wij, de strijders van bataljon Zabar van de Givati-brigade zijn 55 jaar oud en zullen bij een oproep ons altijd aansluiten bij de reservetroepen – ondanks alle meningsverschillen onder ons.”

Jaron: “Is er iemand die het er niet mee eens is?”

Guy: “Iedereen die het er niet mee eens is, moet de groep verlaten.”

Amit: “Daar ben ik het niet mee eens.”

Jaron: “Begrepen, ik zal dit niet publiceren.”

Eli: “Maar vrienden, wie van ons wordt er nog opgeroepen?”

Amit: “Bedankt Jaron.”

Guy: “Amit, vertel me, waarom ben je tegen deze post?”

Jeremiah: “Jaron mijn beste, in plaats van de vraag te stellen of we als reservist gaan dienen ja of nee, schrijf iets anders. De verdeeldheid in de natie doet ons allemaal pijn en we willen allemaal de natie verenigen. Getekend door rechtse en linkse kameraden, samen.”

Pinchas: “Jaron, je bent heel slim! Zoiets vraag je niet vooraf. Eerst publiceer je de post en dan vertel je dat de post verstuurd is. Daarna kun je vragen wie het ermee eens is of niet.”

David: “Jaron, respect voor je initiatief. We zullen je volgen.”

Itzchak: “Een gezegend initiatief”, reagerend op Jeremia’s aangescherpte versie.

Jaron: “Akkoord. Laten we jouw versie volgen. Verdeeldheid onder het volk doet ons allemaal pijn en we willen allemaal het volk verenigen. Samen ondertekend door kameraden van rechts en links.”

Ariel: “Ik ben voor en zal mij altijd meedoen.”

Amit: “Ik ben ertegen. Laat de politiek erbuiten. Het leuke aan ons is dat we het allemaal oneens zijn en toch van elkaar houden.”

Pinchas: “Wat heeft hij al geschreven? We melden ons aan voor de reservisten, dat is alles. We hebben niets gezegd tegen de rechters en de rechtse coup. Trouwens Guy, waar ben je? Terug in Georgia?” (Guy komt oorspronkelijk uit Georgië en woont daar nu gedeeltelijk weer).

Pinchas: “Hallo vrienden, schrijf voor mij op dat ik me alleen met mijn hond meld voor de reserveplicht, ik kom niet zonder hond. Mekita is de naam van mijn hond.”

Aviel: “Met Mekita of zonder. Laat de politiek buiten onze vriendengroep. We weten wie we zijn en wat we allemaal zullen doen in geval van nood.”

Pinchas verkleedt zich als cowboy voor Purim met een Colt in zijn hand, neemt een foto, en stuurt zijn selfie naar ons: “Aan alle lieve demonstranten. Ik ben onderweg!”

Pinchas: “Chag Purim Sameach (Gelukkig Purimfeest) vrienden. Laten we feestvieren en geen ruzie meer maken.”


Bronvermelding:
Datum:        06-03-2023
Auteur:        Aviel Schneider
Beeld:          Tomer Neuberg/FLASH90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב