In de vroege ochtenduren van donderdag, gingen in de noordelijke Negev de luchtalarmsirenes af gevolgd door luide explosies die in Jeruzalem en Modiin te horen waren. Direct daarop hebben Israëlische vliegtuigen de luchtdoelbatterij in Syrië, waar vandaan de raket was afgeschoten, vernietigd.

Volgens een verklaring van de IDF was het geen gerichte aanval op de in de buurt van Dimona gelegen kerncentrale, maar zou het gaan om een Syrische raket die op een Israëlische straaljager is afgeschoten tijdens aanvallen boven de Golan hoogten.

“Een lancering werd gedetecteerd van een luchtdoelraket richting Israëlisch grondgebied. Deze kwam in open terrein van de noordelijke Negev neer. Er is geen schade en er zijn geen gewonden gevallen”.

Volgens IDF woordvoerder Zilberman zou het gaan om een door Rusland gemaakte SA-5 grond-luchtraket, een grote raket die enkele duizenden kilo’s weegt met een kernkop van 200 kilo.

Het leger bevestigde dat een Israëlisch raketafweersysteem als reactie was geactiveerd, maar het was niet duidelijk of er een onderschepping heeft plaatsgevonden.

Volgens Syrische staatsmedia begon de Israëlische aanval om 1:38 uur in de ochtend, waarbij straaljagers van de Israëlische luchtmacht aanvallen uitvoerden op doelen in de door Syrië gecontroleerde Golanhoogten.

De raket activeerde de luchtalarmsirenes drie minuten later in de buurt van Abu Qrenat, een gebied tussen Beersheba en Dimona. Ook in de buurt van de grote Ariel Sharon-basis van het leger, locaties die over het algemeen niet het doelwit zijn van raketbeschietingen.

Ongeveer een uur later voerden Israëlische gevechtsvliegtuigen een tweede ronde van aanvallen uit op Syrische luchtverdedigingsbatterijen nabij Damascus, waarbij de luchtdoelbatterij werd vernietigd.


Bronvermelding:
Datum:        22-04-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Youtube
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב