Piet Cohen, de man die veertig jaar geleden zorgde voor het nieuwe interieur van de Synagoge Groningen, krijgt deze zomer een eigen expositie in het huis van samenkomst. Dankzij deze industrieel ontwerper kon de sjoel na jaren van ander gebruik opnieuw open voor het publiek. Het veertigjarig jubileum vormt de aanleiding voor de tentoonstelling over deze veelzijdige en nog steeds zeer actieve Joodse ontwerper te organiseren. De expositie gaat over Cohens leven, zijn Groningse sjoel-ontwerp en zijn vele ontwerpen die variëren van badkameraccessoires tot judaïca.

In 1981 werd de synagoge heropend na een grondige restauratie. Die was nodig na decennia van gebruik door een wasserij en vervolgens jarenlange leegstand. Onderdeel van de restauratie was de installatie van een compleet nieuw interieur. Cohen kreeg de opdracht om het te ontwerpen. Het zou de eerste worden van zes uitgevoerde sjoel-ontwerpen, waaronder die van het Jacob Obrechtplein in Amsterdam en van de Joodse middelbare school Maimonides.

Beeldbepalend voor Cohens Groningse sjoel is de stalen lichtconstructie erboven. Het gaat om een transparante koepel waar zekere intimiteit in gegeven moet worden. In de expositie Design for living, living for design wordt getoond hoe zijn interieurontwerp voor de Groningse synagoge tot stand kwam. Ook wordt aandacht besteed aan zijn Joodse en niet-Joodse ontwerpen. Piet Cohen ontwierp objecten met uiteenlopende functies: van alledaags tot meer verheven. Ook werkte hij met verschillende materialen; van kunststof tot zilver.

Naast diverse gebruiksvoorwerpen, zoals badkameraccessoires en koffiekopjes, zijn in de tentoonstelling ook zilveren voorwerpen uit de Joodse traditie te zien. En er is aandacht voor de Joodse monumenten van Cohen, zoals het Anne Frank Memorial in Israël en zijn vorig jaar geopende Holocaustmonument in Amstelveen. De door hem ontworpen mobiele loofhut is een blikvanger in de Groningse synagoge. Deze is bijna 2,5 meter hoog en doet jaarlijks nog steeds dienst tijdens het Loofhuttenfeest (Soekot).


Bronvermelding:
Datum:        15-07-2021
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          O. Oudeman
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב