Op bezoek bij Surinaamse FM Albert Camdin informeert FM Lapid over ontwikkeling tijdens gesprekken in hoofdstad; Israël gaat humanitaire hulp bieden aan door overstromingen getroffen Zuid-Amerikaans land.

minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid in Jeruzalem (Jorge Novomisky/GPO)

Suriname zal in de nabije toekomst een ambassade in Jeruzalem openen, zei de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Albert Camdin tegen zijn ambtgenoot, Yair Lapid, tijdens een bijeenkomst maandag in de Israëlische hoofdstad.

De Nederlandstalige Zuid-Amerikaanse republiek zal zich aansluiten bij de VS, Guatemala, Honduras en Kosovo, die volledige ambassades hebben in Jeruzalem. Verschillende andere landen hebben ambassadekantoren of handelsmissies in Jeruzalem, waaronder Australië, Hongarije en Tsjechië.

Lapid en Camdin ondertekenden een overlegovereenkomst tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken. en Lapid boden aan om humanitaire hulp naar Suriname te sturen om de gevolgen van de ernstige overstromingen in maart op te vangen.

Israël veroverde Oost-Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967 en annexeerde het later op een internationaal niet erkende manier. De Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad wordt van een toekomstige Palestijnse staat. Bijna alle landen behouden hun ambassades in Tel Aviv vanwege het geschil over Oost-Jeruzalem.

De Surinaamse aankondiging kwam een ​​dag nadat Israël de Dag van Jeruzalem vierde, die de hereniging van de hoofdstad markeert tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël de controle over Oost-Jeruzalem van Jordanië overnam.

Vorige week verhuisde de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Thomas Nides , naar een nieuw huis in Jeruzalem en zijn ambassade heeft een verzoek ingediend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om het gebouw te erkennen als de officiële residentie van de gezant.


Bronvermelding:
Datum:        31-05-2022
Auteur:         LAZAR BERMAN
Beeld:         De minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Albert Camdin, wordt op 30 mei 2022 ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid in Jeruzalem (Jorge Novomisky/GPO)
Website:      www.timesofisrael.com


 

EN / NL/ עב