Op 26 december aanstaande, terwijl het land Chanoeka viert, zal Gideon Sa’ar als enige tegenstander van premier Benjamin Netanyahu proberen hem van diens troon te stoten als Likoed-leider tijdens de partijverkiezing.

Netanyahu heeft op aandringen van Sa’ar recent ingestemd met een partijleidersverkiezing om de partij meer kans te geven de parlementsverkiezingen op 2 maart a.s. te winnen.

Hoewel de meeste Likoed-kamerleden hun steun voor Netanyahu hebben uitgesproken groeit het aantal prominente Knessetleden van de partij die hun steun aan Sa’ar hebben betuigd. Onder hen Likoed-Knessetleden Sharren Haskel en Etty Atia, en ook betrekkelijk zwaargewicht Chaim Katz lijkt zijn steun te gaan uitspreken voor Sa’ar.

Eén van de redenen waarom Sa’ar kans lijkt te maken, is zijn standpunt over de twee-statenoplossing met een Palestijnse staat naast Israël. Waar Netanyahu het idee het afgelopen decennium nog geloofwaardig achtte, is het volgens Sa’ar een “illusie”.

“De hele wereld blijft volhouden dat een twee-statenoplossing de enige weg is naar een overeenkomst met de Palestijnen”, zei Sa’ar in zijn speech op een conferentie dat gisteren in het King David Hotel in Jerusalem werd gehouden. “Ik moet u vertellen, dit standpunt helpt niemand. Twee-staten is een illusie.”

Volgens hem hebben de Palestijnen gedurende alle decennia van onderhandelingen bewezen nooit in staat te zijn geweest om tot compromissen te komen ondanks de vele genereuze concessies die hun zijn aangeboden.

De andere reden voor de groeiende publiekelijke steun aan Sa’ar is het feit dat Netanyahu, ondanks grote bewondering voor de minister-president, wel wordt verweten dat Likoed tot twee keer toe heeft gefaald om een kabinet te. Haskel laat weten op haar Facebookpagina: “Binnen één jaar zijn we geconfronteerd met een ernstige kabinetscrisis en een derde maal verkiezingen, nadat Likoed twee keer de kans had gekregen een nieuw kabinet te vormen. Ik geloof, dat Sa’ar dit land uit de politieke impasse kan leiden.”

———-

Bronvermelding

Auteur: Redactie Radio Israel.nl

Datum: 16 december 2019

Afbeelding: Olivier Fitoussi/Flash90

———–

 

 

EN / NL/ עב