De overblijfselen van 286 Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord, zijn gevonden in twee kelders in een stad in het zuidwesten van Oekraïne.

De overblijfselen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zullen worden begraven in een massagraf op de oude Joodse begraafplaats in Satanov, meldde Ynet. Op 15 mei 1942 sloten nazi-troepen samen met de Oekraïense militaire politie de 286 joden op in de kelders en verstikten ze.

Na de Tweede Wereldoorlog bleven de lichamen op hun plaats in de kelders met een bordje dat ze nazi-slachtoffers waren. Het verwoeste huis boven hen bedekte uiteindelijk de kelders met een hoop puin en een openluchtmarkt die jarenlang over het gebied werd geëxploiteerd, volgens Ynet.

Rabbi Alexander Feingold, van de districten Khmelnytsky en Ternopil in Oekraïne, vertelde Ynet dat zijn gemeenschap een juridische strijd van zes jaar met de eigenaar had gevoerd om de kelders te doorzoeken. Hoewel de gemeenschap voor de rechtbank verloor, bereikte ze uiteindelijk een overeenkomst met de landeigenaar, aldus het rapport.

Sommige lichamen zijn in 2019 ontdekt en de rest is ongeveer twee weken geleden gevonden. Feingold zei dat er een park zal worden opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers in de buurt van de plaats van het bloedbad.

Plaatje hierboven: Joodse bedrijvigheid op het marktplein van Satanov, Oekraïne omstreeks 1900 [beeldbron: Jewish Gen]

Satanov
Joden vestigden zich in Satanov in de 16e eeuw. De Joden van Satanov leden zwaar tijdens de Chmielnitsky-opstand (1648-1649) en in 1651 brandden de Kozakken de stad af en verwoestten de Joodse gemeenschap.

In 1756 werden enkele volgelingen van Ja’akov Frank, die ervan werden beschuldigd religieuze orgieën te hebben gehad, door de rabbijnse rechtbank in Satanov veroordeeld tot openbare zweepslagen. In 1897 bestond de Joodse bevolking van 2.848 uit 65 procent van de totale bevolking van de stad.

Onder de prominente joodse figuren die verbonden zijn met Satanov was David Vogel (1891-1944) – Hebreeuwse dichter, romanschrijver en dagboekschrijver, die in 1944 in Frankrijk werd gearresteerd en in Auschwitz werd vermoord.

Plaatje hierboven: Joden van Satanov onder het communistisch regime

In juni 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden de joden als gevolg van het antisemitische beleid van het Russische militaire commando uit Satanov verdreven. Toen ze een jaar later mochten terugkeren, ontdekten ze dat hun huizen waren geplunderd.

Na de Russische Revolutie van 1917 veranderde tussen 1918 en 1921 het gezag van de stad van eigenaar tussen Duitsers, Polen, Oekraïense nationalisten, het Witte Leger, het Rode Leger en verschillende bendes. In 1919-1920 overspoelde Podolia een golf van pogroms. In juni en december 1919 vonden in Satanov twee joodse pogroms plaats.

Joden werden beroofd van een miljoen roebel en er werden bijdragen aan hen opgelegd. Het doden van elf Satanov-joden werd gedocumenteerd. Om de bevolking tijdens de pogroms te beschermen, creëerden de stadsbewoners een zelfverdedigingseenheid met 25 joden en vijf christenen.

In 1921 werd Satanov onder het vredesverdrag tussen Rusland en Polen een deel van de Sovjet-Unie. Onder de Sovjets opereerde een Joodse plattelandsraad in de stad. Veel lokale joden werkten in staatscoöperaties en fabrieken in de buurt van de stad.

De stad had tot 1937 een Jiddische school. In 1939 bestond de Joodse bevolking van Satanov van 1.516 uit 48,1 procent van de totale bevolking.

De Duitsers veroverden de stad op 6 juli 1941. In augustus werden daar verschillende Joden doodgeschoten. Op 15 mei 1942 sloten de Gendarmerie en de Oekraïense hulppolitie ongeveer 200 Joden, waaronder veel kinderen, vrouwen en ouderen, op in een kelder in het centrum van Satanov, waardoor ze stierven door verstikking of uithongering.

Waarschijnlijk werden in deze periode ongeveer 180 joden doodgeschoten in de buurt van de oude synagoge van de stad. Blijkbaar werd in 1942 een groep joden naar de stad Yarmolintsy gebracht, waar ze werden doodgeschoten, samen met joden uit nabijgelegen steden. Satanov werd op 25 maart 1944 door het Rode Leger bevrijd.

Na meer dan 400 jaar opgetekende geschiedenis hield de joodse gemeenschap van Satanov op te bestaan. Het enige dat overblijft is een oude Joodse begraafplaats, de ruïnes van de synagoge en een paar oude Joodse huizen, maar de nakomelingen van Satanovers zijn verspreid over de hele wereld.

Hierboven de ruïne van de oude synagoge van Satanov in 2009. De synagoge in Satanov is de oudste synagoge in Oost-Europa (gebouwd in 1532, volgens andere bronnen in 1524). Het is een rechthoekige verdedigingsconstructie van 18 bij 16 meter. In 1754 werd een nieuwe Aron-kodesh gebouwd, versierd met een stenen decor. De bovenkant is bekroond met een kroon die de Almachtige symboliseert.

In 2014 werd de synagoge hersteld, waaraan de joodse gemeenschap van Khmelnytsky actief deelnam. Het gebouw is weer in al zijn pracht en praal hersteld. Alles is gemaakt van duur hout en bekleed met marmer. Een van de legendes zegt dat onder de synagoge een kerker begint die naar Jeruzalem leidt. Hieronder dezelfde synagoge vandaag.


Bronvermelding:
Datum:         28-07-2020
Beeld:          National Library of Israel
Website:      brabosh.com


 

 

EN / NL/ עב