Relatieve rust in de ochtend na berichten over hervatting van gesprekken via Egyptische bemiddeling – IDF zegt dat er 866 raketten afgevuurd zijn tijdens escalatie – kan beperkingen in zuiden mogelijk opheffen

Het optimisme groeide vrijdagochtend dat een staakt-het-vuren dichterbij zou kunnen komen na drie dagen van intense gevechten tussen Israël en de Gaza terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad, waarbij geen raketten meer gelanceerd weren vanuit de Gazestrook in de richting van Israël sinds 22:00 uur ’s avonds op donderdag.

Het Israëlische leger voerde eind donderdag en begin vrijdag een reeks luchtaanvallen uit op doelen die verbonden zijn met de Islamitische Jihad, aldus de Israel Defense Forces, maar vanaf 7 uur vrijdag bleven de sirenes stil, terwijl beide partijen zich voorbereidden op de mogelijke hervatting van de vijandelijkheden na dagen van intense gevechten.

De luchtaanvallen werden uitgevoerd als vergelding voor een enorm spervuur van raketten die donderdagavond werden afgevuurd op het zuiden en midden van Israël, enkele uren nadat een raket rechtstreeks een huis in de stad Rehovot had geraakt, waarbij het eerste dodelijke slachtoffer van de huidige golf van raketinslagen in Israël viel en verscheidene anderen gewond raakten.

Het leger zei dat het militaire posten en raketwerpers van de Islamitische Jihad heeft getroffen, en publiceerde beelden van 10 afzonderlijke bombardementen, waarvan de laatste om 2 uur ’s nachts plaatsvonden.

A Palestinian man recovers items from the rubble of a building following an Israeli air strike in Deir el-Balah, central Gaza Strip, on May 12, 2023. – Israel and Gaza militants traded heavy fire on May 11, the third day of the worst escalation of violence in months, which has killed 29 people in the blockaded Palestinian enclave and one in Israel. (Photo by Mahmud Hams / AFP)

 

Tegelijkertijd werd vannacht gemeld dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Egyptische bemiddeling zijn hervat nadat ze eerder op een mislukking leken uit te lopen. De Egyptische bemiddelaars zouden optimistisch zijn over de kansen op een wapenstilstand.

Militair woordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari bevestigde tegenover verslaggevers dat er gesprekken plaatsvinden.

“Er zijn al meer dan een dag contacten. We geven er geen commentaar op, we weten niet wanneer het zal gebeuren. We zijn druk bezig met verdedigen en aanvallen,” zei hij.

Volgens de BBC had het hoofd van de delegatie van de Islamitische Jihad bij de indirecte besprekingen in Caïro een voorstel voor een staakt-het-vuren ontvangen van de Egyptische inlichtingendienst en tijd gevraagd om het te bespreken met de leiding van de terreurgroep.

Ihsan Ataya, een hoge functionaris van de Islamitische Jihad, verklaarde vrijdag dat er nog geen akkoord was bereikt en dat de Egyptische bemiddelaars “geen garanties kunnen geven” vanwege het “gebrek aan engagement” van Israël.

Hij zei dat Israël het stopzetten van zijn beleid om hooggeplaatste militanten uit te schakelen een “noodzakelijke voorwaarde” was voor de besprekingen, een eis die Jeruzalem resoluut heeft afgewezen.

Terwijl de rust werd bewaard, zei Hagari dat de beperkingen die bij het begin van de gevechten op dinsdag waren ingesteld, nog tot 14.00 uur golden, maar dat de IDF de situatie in de komende uren zou beoordelen en zou beslissen of ze zouden worden opgeheven, aangepast of zelfs verlengd.

Hij adviseerde de Israëlische burgers om “niet zelfgenoegzaam te zijn, ook al zijn er sinds 22.00 uur geen lanceringen meer geweest.”

Israël vermijdt over het algemeen het bevestigen van wapenstilstandsovereenkomsten met terreurgroepen, maar verschillende eerdere gevechtsronden tussen het IDF en Gaza zijn tot een einde gekomen met Egyptische, Qatarese en Amerikaanse bemiddeling.

Premier Benjamin Netanyahu hield donderdagavond een veiligheidsbriefing met zijn veiligheidschefs in het militaire hoofdkwartier Kirya van de IDF in Tel Aviv. Hebreeuwse media citeerden aan het eind een boodschap van het kantoor van de premier dat Israël zijn operatie in Gaza zou voortzetten “indien nodig” en “een hoge prijs zal blijven eisen van de Islamitische Jihad voor zijn agressie tegen de burgers van Israël.”

Prime Minister Benjamin Netanyahu holds a meeting with security chiefs at the Kirya military headquarters in Tel Aviv on May 11, 2023. (Kobi Gideon/GPO)

 

Alle deelnemers aan de vergadering waren het erover eens dat de doelstellingen van de operatie waren bereikt, meldde Channel 12.

Verscheidene nieuwszenders zeiden dat de aanwezigen hadden besloten de aanvallen op Gaza voort te zetten om de Islamitische Jihad onder druk te zetten om in te stemmen met een staakt-het-vuren of nog hardere Israëlische acties te riskeren.

Een andere gemelde beslissing was om de terreurgroep Hamas onder druk te zetten om ook een wapenstilstand af te dwingen door de grensovergangen tussen Israël en de Gazastrook gesloten te houden en geen goederen en brandstof toe te laten in de belegerde enclave. Israëlische functionarissen hebben volgehouden dat zij de strijd beperken tot de Islamitische Jihad en niet tot Hamas, in de hoop een bredere strijd met de grotere en beter bewapende groep te vermijden.

Hagari zei dat Israël 215 Islamitische Jihad-doelen heeft getroffen tijdens Operatie Shield and Arrow, die dinsdag begon met een verrassingsaanval op drie hooggeplaatste Islamitische Jihad-terroristen.

Volgens het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza zijn sinds het Israëlische offensief minstens 30 mensen in Gaza gedood en minstens 93 mensen gewond geraakt.

Hagari zei dat Israël 16 terroristen had gedood, maar gaf toe dat de IDF verantwoordelijk was voor de dood van 10 burgers tijdens de eerste aanvallen, die woonstructuren verwoestten waar gezinnen sliepen. Hij zei dat vier Gazaanse burgers waren gedood door raketten van de Islamitische Jihad die in Gaza insloegen.

Gaza strijders, die pas woensdagmiddag in reactie op de bombardementen raketten begonnen af te vuren, lanceerden tijdens het conflict 866 projectielen, waarvan er 163 de grens niet bereikten en 260 werden onderschept, zei Hagari. De meeste raketten waren gericht op steden in het zuiden van Israël, maar sommige bereikten het noorden van Tel Aviv.

Donderdag waren de zwaarste gevechten tot nu toe: honderden raketten werden diep in Israël afgevuurd en luchtaanvallen schakelden een commandant van de rakettroepen van de Islamitische Jihad en zijn plaatsvervanger uit.

Volgens Hagari miste de Iron Dome door een technische storing een ruw gemaakte raket die een appartement in Rehovot trof. De inslag die daarvan het gevolg was, doodde een 70-jarige man en liet vijf anderen gewond achter, volgens de reddingsdienst Magen David Adom.

Verschillende anderen werden behandeld voor verwondingen en angstaanvallen in zuidelijke gemeenten.

Raketaanvallen op woensdag veroorzaakten schade in verschillende zuidelijke steden, waaronder Sderot, Ashkelon, Netivot en Beersheba, maar er vielen geen noemenswaardige gewonden.

De IDF voerde de aanvallen op terreurlocaties de hele donderdag uit en zei dat ze een aanvalstunnel hadden vernietigd die was gegraven tot aan Israëls veiligheidsbarrière met de Gazastrook, alsook ondergrondse raketlanceerinstallaties. Afzonderlijke luchtaanvallen doodden ook Ali Ghali, het hoofd van de Islamitische Jihad raketmacht, en Ahmad Abu Deka, zijn plaatsvervanger.

Zowel het hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie als de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Egypte, Duitsland en Jordanië hebben donderdag in openbare verklaringen aangedrongen op een staakt-het-vuren.

In een gezamenlijke verklaring na de top van de Groep van München in Berlijn zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken dat zij “ernstig verontrust zijn door deze nieuwe ronde van geweld en de verslechterende veiligheidssituatie in de bezette Palestijnse gebieden en Israël, en door de aanhoudende ontwikkelingen in Gaza, waarbij onaanvaardbare burgerslachtoffers zijn gevallen, onder wie vrouwen en kinderen”.

Zij riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren “dat een einde maakt aan de Israëlische militaire operaties in Gaza en de willekeurige raketbeschietingen op Israël. Het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd.”

Ook prezen zij Egypte voor zijn bemiddelingsinspanningen en riepen zij Israël en de Palestijnse Autoriteit op de toezeggingen na te komen die zij tijdens topontmoetingen in Aqaba in februari en in Sharm El-Sheikh in maart hadden gedaan.

Josep Borrell, het hoofd buitenlandse zaken van de Europese Unie, drong er ook bij de partijen op aan om in te stemmen met een wapenstilstand: “Wij dringen aan op een onmiddellijk volledig staakt-het-vuren dat een einde maakt aan de Israëlische militaire operaties in Gaza en de huidige raketbeschietingen op Israël, die onaanvaardbaar zijn. Het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd.”

Gerapporteerde pogingen om tot een staakt-het-vuren te komen leken op een dood spoor te zitten nadat de gevechten donderdag escaleerden, waarbij een Israëlische functionaris op een gegeven moment aan Channel 13 news vertelde dat een akkoord van de baan was.

Ambtenaren zeiden eerder dat Israël in gesprek was met Arabische landen over een mogelijk staakt-het-vuren, maar ontkenden berichten dat Israël zou instemmen met een aantal controversiële concessies, zoals de stopzetting van gerichte moorden en de terugkeer van het lichaam van Khader Adnan, een lid van de groep die eerder deze maand stierf in een Israëlische gevangenis na een hongerstaking van 86 dagen.

Zijn dood leidde vorige week tot een opflakkering van het geweld, waarbij de Islamitische Jihad meer dan 100 raketten op Israël afvuurde. Israël reageerde uiteindelijk op dat spervuur met de Gaza-operatie van deze week, die Operatie Shield and Arrow werd genoemd.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
12-05-2023

Auteur:
Toi Staff (vertaald uit het Engels)

Beeld:
Bomb squad unit troops search for rocket fragments after rockets fired from the Gaza Strip hit the southern town of Sderot, May 11, 2023. (AP/Ohad Zwigenberg)

Website:
timesofisrael.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב