‘Uiterst alarmerende’ woestijnzwermen vormen zich in de Hoorn van Afrika, maar zullen het Heilige Land overslaan.

 

Een ongekende sprinkhanenplaag, die qua omvang in meer dan 30 jaar niet is voorgekomen, staat op het punt Afrika en het Midden-Oosten te treffen. Bovenop deze perfect Bijbelse storm beïnvloedt de huidige coronaviruspandemie de verplaatsing van internationale experts en trainingsbijeenkomsten op locatie in het kader van sprinkhanenbestrijding, zei Keith Cressman, Senior Locust Forecasting functionaris in Rome.

Cressman werkt bij Locust Watch, een afdeling van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Deze organisatie verleent noodhulp aan landen die worden geconfronteerd met invasies van woestijnsprinkhanen en bewaakt ook voortdurend de status van mogelijke plagen.

Volgens het meest recente voorspellingsrapport van de organisatie vormen zich nieuwe ‘extreem alarmerende’ zwermen in de Hoorn van Afrika. Cressman, die al meer dan drie decennia met de organisatie samenwerkt, vertelde maandag aan The Times of Israel dat de laatste keer dat de regio in zulk gevaar verkeerde tijdens de roestpest van 1987-1989 was.

De woestijnsprinkhaan (Schistocerca gregaria) “is de meest destructieve migrerende plaag ter wereld”, aldus de Locust Watch-website. Zoals afgebeeld in het boek Exodus, wanneer de zeer mobiele zwermen van woestijnsprinkhanen zich vormen, ‘zijn het vraatzuchtige eters die hun eigen gewicht per dag consumeren, gericht op voedselgewassen en voeder.’

Hoewel één sprinkhaan misschien geen grote fresser lijkt (eter, Jiddisch), kunnen de zwermen uitgroeien tot miljoenen individuele exemplaren, ‘met de capaciteit om op één dag dezelfde hoeveelheid voedsel te consumeren als 35.000 mensen.’

Sprinkhanenzwerm (FAO/DLIS)

De huidige wijdverbreide broedplaatsen in Kenia, Ethiopië en Somalië vertegenwoordigt “een ongekende bedreiging voor de voedselzekerheid en het levensonderhoud aan het begin van het komende oogstseizoen,” schrijft de Locust Watch-website.

Locust Watch werkt samen met de getroffen landen om veldgegevens, informatie en rapporten in real-time te beoordelen, zei Cressman. De informatie, zei hij, “wordt gecombineerd met analyse van tele-detectie (satelliet) beelden, weergegevens en voorspellingen, en historische gegevens in ons geografische informatiesysteem en database die teruggaan tot de jaren dertig.”

Zowel het institutionele geheugen als de ervaring van Cressman wijzen op een zeer moeilijk jaar dat aan de horizon opdoemt: “Vanaf begin 2020 verslechterde de wereldwijde situatie van de woestijnsprinkhaan door de gunstige klimatologische omstandigheden dat een wijde verspreiding van de plaag mogelijk maakt in Oost-Afrika, Zuidwest-Azië en het gebied rond de Rode Zee,” schrijft de website.

Het lijkt erop dat Kenia, Ethiopië, Somalië, Iran, Pakistan en Soedan de zwaarst getroffen landen zullen zijn, waarvan de laatstgenoemde waarschijnlijk later deze zomer getroffen zal worden, volgens Cressman.

“Het is altijd erg moeilijk om alle plagen te vinden en te behandelen, en dit is nu de aard en ook de uitdaging van het beheersen van de woestijnsprinkhaan”, zei hij in een e-mail aan The Times of Israel. Doordat reizen vanwege het coronavirus niet mogelijk meer is, kan een juiste en tijdige behandeling verhindert worden.

Spreidingskaart risicogebieden woestijnsprinkhanen (FAO/DLIS)

Echter, niet alle regio’s van het Midden-Oosten zullen worden getroffen. Ondanks de nabijheid van de joodse feestdag Pesach, lijkt het volgens de nuttige voorspellingskaarten op de site – en bevestigd door Cressman – dat de zwermen Israël en de gewassen van het land niet zullen raken.

 

________________________________
Bronvermelding
Auteur: Amanda Borschel-Dan
Datum: 16 maart 2020
website: www.timesofisrael.com
Afbeelding: FAO/DLIS
________________________________

EN / NL/ עב