De speciaal gezant en architect van het vredesplan voor het Israël-Palestijns conflict Jason Greenblatt zal opstappen zodra het is gepresenteerd. Greenblatt heeft tweeëneenhalf jaar lang in Jared Kushner’s team hard gewerkt aan het voorstel, dat vooral gericht zal zijn op economische investeringen.

Een senior medewerker van het Witte Huis heeft onder voorwaarde van anonimiteit in een telefonisch conferentiegesprek met journalisten verteld, dat Greenblatt zal terugkeren naar New Jersey om weer bij zijn vrouw en zes kinderen te zijn die al die tijd daar zijn gebleven.

“Greenblatt blijft het vertrouwen van president Trump en zijn vredesteam genieten”. Avi Berkowitz, a senior ondersteuner zal hem opvolgen. Hij is bij de meeste vergaderingen en discussies aanwezig geweest die relateren aan het vredesvoorstel.

Het is onduidelijk wanneer Greenblatt de administratie zal verlaten aangezien hij nog wel van plan is aan te blijven gedurende het proces en direct na het uitrollen van het plan.

“Het is de eer van mijn leven geweest om tweeëneenhalf jaar voor het Witte Huis te hebben gewerkt onder leiding van President Trump,” liet hij afgelopen donderdag weten. “Ik ben ongelofelijk dankbaar om deel te zijn geweest van een team dat een visie voor vrede heeft opgesteld. Deze visie heeft de potentie om de levens van miljoenen Israëli’s, Palestijnen en anderen in de regio enorm te verbeteren.”

Wat betreft de visie liet de senior medewerker van het Witte Huis los dat de visie nu af is en klaar om te worden gepresenteerd op het geschikte moment.

Op voorhand heeft Abbas al laten weten het nieuwe vredesplan te zullen afwijzen, zelfs nu het al door verscheidene Arabische landen goed wordt ontvangen.

De Israëlische verkiezingen worden op 17 september a.s. gehouden.

 

Bron: Times of Israel

Foto: Marc Israel Sellem/POOL

 

 

EN / NL/ עב