De spanningen in Jeruzalem lopen vandaag op nu, ondanks een verbod van de politie, rechtse activisten een mars door en rond de Oude Stad willen houden in reactie tot de gewelddadigheden van de afgelopen dagen.

De geplande mars werd aangekondigd te midden van verhoogde spanningen rond de Tempelberg terwijl Pesach, Ramadan en Pasen op dezelfde dagen vielen.

Een politieverklaring zei dat het verzoek om de mars te houden maandag “op korte termijn” was ingediend en dat een van de organisatoren was opgeroepen voor een gesprek met agenten om een ​​alternatieve datum en vorm te bespreken. In de verklaring stond dat de organisatoren de mars aankondigden, ook al was deze niet goedgekeurd.

Het hoofd van Im Tirtzu, een rechtse groep die de mars helpt organiseren, hekelde het besluit van de politie.

“Iedereen die naar de hoofdstad wilde komen tijdens Pesach kreeg een morele klap”, vertelde Matan Peleg aan Army Radio. “We willen laten zien dat er niets is om bang voor te zijn.”

Nationalisten houden traditioneel een “vlagdans” in delen van de Oude Stad voor Jeruzalem Dag, die de hereniging van de stad markeert nadat Israëlische troepen Oost-Jeruzalem, inclusief de Oude Stad en haar heilige plaatsen, hadden veroverd op Jordanië in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Hamas heeft dinsdag nieuwe bedreigingen geuit, na een opflakkering in het zuiden de avond ervoor, en gezegd dat “de vinger aan de trekker is” mocht de mars in Jeruzalem doorgaan.

Inmiddels heeft de Israëlische regering bekendgemaakt dat tot het einde van de Ramadan op 2 mei, niet-moslims zich niet op de Tempelberg mogen begeven.

Vanzelfsprekend hebben rechtse partijen hier grote kritiek op geuit, maar er wordt vergeten dat dit al jaren gebeurt en ook door de regering Netanyahu ieder jaar is afgekondigd.

Ondertussen gaat de misinformatie door en worden de verhalen die door de Palestijnse terreurgroepen en de Palestijnse leiders de wereld in worden geholpen, door de meeste Arabieren geloofd.

De regering van de Emiraten heeft dinsdag de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen om hem te waarschuwen voor de complicaties die zullen optreden mocht het geweld door blijven gaan.

Tijdens de bijeenkomst gaf Reem Ebrahim Al-Hashimi, minister van Internationale Samenwerking van de Emiraten, ambassadeur Hayek een kleedje en vertelde hem dat het koninkrijk fel gekant was tegen wat het Israël noemde “aanvallen op burgers en invasie van heilige plaatsen waarbij verschillende burgers gewond raakten”.

Al-Hashimi – bekend om haar kritische kijk op Israël – onderstreepte verder de noodzaak om aanbidders “volledige bescherming” te bieden en het recht van Palestijnen om hun religieuze ceremonies uit te voeren te respecteren, evenals elke praktijk te stoppen die de heiligheid van de al- Aqsa-moskee.

De minister voegde eraan toe dat Israël de rol van Jordanië als bewaarder van islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem moet respecteren in overeenstemming met het internationale recht en de bestaande historische situatie, en geen inbreuk mag maken op het gezag van de Waqf – de islamitische religieuze trust die de islamitische gebouwen op en rond de Tempelberg.


Bronvermelding:
Datum:        20-04-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב