De Soedanese heersende soevereiniteitsraad en het kabinet hebben maandag officieel gestemd voor nietigverklaring van de zogenaamde Israëlische boycotwet als onderdeel van het normalisatieproces tussen Khartoem en Jeruzalem.

Het besluit om de wet van 1958 te schrappen, werd eerder deze maand bevestigd door het bureau van de Soedanese premier, die zei dat de ministers ook de steun van Soedan voor de oprichting van een Palestijnse staat als onderdeel van een tweestatenoplossing bevestigden.

De stap om de wet eindelijk uit de boeken te vegen, werd bevestigd door de Sudanese minister van Justitie Nasredeen Abdulbari, na een gezamenlijke sessie tussen de heersende soevereiniteitsraad en het kabinet op maandag.

De wetgeving verbood het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël en verbood alle zakelijke banden met de Joodse staat. Straffen voor degenen die de bepalingen ervan overtreden, zoals handel met Israëli’s, omvatten tot 10 jaar gevangenisstraf en een forse boete.

In januari sloot Sudan zich aan bij de Abraham-akkoorden met de Verenigde Staten, waarmee het de weg vrijmaakte voor het Afrikaanse land om de banden met Israël te normaliseren.

De ondertekening kwam iets meer dan twee maanden nadat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat Soedan de banden met Israël zou normaliseren.

Vóór Soedan sloot de regering-Trump eind vorig jaar diplomatieke pacten tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten en tussen Israël en Bahrein. Marokko herstelde ook de diplomatieke betrekkingen met Israël na het verbreken van de banden in 2000 uit solidariteit met de Palestijnen tijdens de Tweede Intifada.

De akkoorden hebben ook bijgedragen tot het isolement en de verzwakking van de Palestijnse positie, doordat ze de al lang bestaande Arabische consensus ondermijnen dat erkenning van Israël alleen mag worden gegeven in ruil voor concessies in het vredesproces.

Soedan bevindt zich op een kwetsbare weg naar democratie nadat een volksopstand ertoe leidde dat het leger in april 2019 de oude dictator Omar al-Bashir omver wierp. De provincie wordt nu geregeerd door een gezamenlijke militaire en burgerregering die betere banden zoekt met Washington en het Westen.

De toenmalige Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (L) en de Soedanese minister van Justitie Nasredeen Abdulbari ondertekenen de Abraham-akkoorden in Khartoem, de hoofdstad van Soedan, 6 januari 2021. (Schermopname: Facebook)

In december voltooide de regering van Trump de schrapping van Soedan van de Amerikaanse lijst van staatssponsors van terrorisme. De verhuizing was een belangrijke stimulans voor de regering in Khartoem om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

De economie van Soedan had geleden onder decennia van Amerikaanse sancties en wanbeheer onder al-Bashir, die het land had geregeerd sinds een door de islam gesteunde militaire staatsgreep in 1989.

De aanwijzing dateerde uit de jaren negentig, toen Sudan kort onderdak bood aan Al-Qaeda-leider Osama bin Laden en andere gezochte terroristen. Soedan zou ook hebben gediend als een pijpleiding voor Iran om wapens te leveren aan Palestijnse terroristen in de Gazastrook.


Bronvermelding:
Datum:        13-01-2021
Auteur:         TOI-MEDEWERKERS en AGENTSCHAPPEN
Beeld:          Tomer Neuberg / Flash90 / File
Website:      www.timesofisrael.com


 

EN / NL/ עב