De minister van Financiën verzekerde in besloten overleg dat de financiering beschikbaar zal worden gesteld, ook al is deze niet opgenomen in de huidige begroting.

Minister van Financiën Bezalel Smotrich is intensieve gesprekken begonnen met verschillende ministeries om het aantal Joden in Judea en Samaria te verdubbelen, meldde Haaretz zondag.

Het hoofd van de partij Religieus Zionisme heeft een uitgebreid voorstel uitgewerkt dat in de komende maanden aan de regering zal worden voorgelegd, aldus de krant.

In besloten gesprekken met medewerkers van het ministerie en ambtenaren van het ministerie van Defensie, waarin hij als minister verantwoordelijk is voor Judea en Samaria zaken, schetste Smotrich de ideeën in zijn plan.

Het voorstel vraagt niet alleen om een snelle toename van de hoeveelheid beschikbare woningen in Judea en Samaria, maar ook om alle noodzakelijke uitbreiding van de infrastructuur die nodig is om nog eens 500.000 inwoners in de regio te ondersteunen, met inbegrip van wegen, openbaar vervoer, werkgelegenheid en onderwijsfaciliteiten. De bronnen zeiden dat Smotrich eiste dat het plan binnen de komende twee jaar zou worden uitgevoerd.

Hij verwees specifiek naar de tientallen kleine steden die bekend staan als “jonge nederzettingen”, ook al bestaan vele daarvan al tientallen jaren, en die lijden onder voortdurende water- en elektriciteitstekorten en veiligheidsrisico’s als gevolg van hun status, een situatie die zelfs heeft geleid tot een protest in hongerstaking van verscheidene regionale raadsleden.

De bronnen merkten op dat Smotrich zei dat deze dorpen in de komende maanden zouden worden gelegaliseerd, zonder verdere details te geven. Zeer weinig dorpen zijn met terugwerkende kracht erkend in al de jaren dat rechtse regeringen in Israël regeerden.

Negen dorpen werden in februari in één klap gelegaliseerd als reactie op een golf van Palestijnse terreuraanslagen in Jeruzalem, en de maatregel werd door zowel Israëlische vijanden als vrienden, waaronder de Verenigde Staten, scherp bekritiseerd.

De aanstaande legalisatie van Homesh, een van de vier Israëlische steden in Noord-Samaria die door de regering-Sharon met geweld zijn ontruimd als onderdeel van de terugtrekking in 2005, krijgt ook kritiek van de regering-Biden.

________________________________________________________________________

Bronvermelding:
Datum:
21-05-2023

Auteur:
World Israel News

Website:
www.newsrael.com

_______________________________________________________________________

EN / NL/ עב