Een loden slingerkogel uit de Hasmonese periode werd gevonden tijdens de bouw van een nieuw appartement in Yavne, meldde de Israel Antiquities Authority donderdag.

Het 2.200 jaar oude projectiel was ontworpen om te worden afgevuurd vanuit een draagdoek en draagt aan de ene kant het woord “Victory”, met aan de andere kant de namen van de goden “Heracles en Hauronas” geschreven in het Grieks. De kogel kan toebehoord zijn aan een soldaat van het Seleucidische leger die betrokken was bij het Hasmonese conflict.

“In de tweede eeuw v.Chr. werd het heidense Yavne – een bondgenoot van de Seleuciden – aangevallen door de Hasmonese legers”, aldus opgravingsdirecteuren Pablo Betzer en Daniel Varga.

Volgens Prof. Yulia Ustinova van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, “het paar goden Hauron en Herakles werden beschouwd als de goddelijke beschermheren van Yavne tijdens de Hellenistische periode.”

De slingerkogel is de eerste archeologische verwijzing naar de twee goden die in Yavneh zelf zijn ontdekt.

IAA-directeur-generaal Eli Eskosido noemde het Yavne-project ‘een ‘mega’-opgraving’.

“Een van de grootste uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority, [de opgraving] heeft fascinerende ontdekkingen opgeleverd die getuigen van een rijke en gevarieerde geschiedenis van 7.000 jaar, en we kijken reikhalzend uit naar toekomstige bevindingen,” zei Eskosido.

De aankondiging van de ontdekking door de IAA komt op het moment dat Joden in Israël en over de hele wereld zich voorbereiden op Chanoeka, het festival dat de nederlaag van de Hasmonese familie van de Seleucidische troepen van Antiochus IV viert. De Hasmoneeërs worden soms de Makkabeeën genoemd, genoemd naar een van hun vroege leiders, genaamd Juda Maccabee – wiens naam in het Aramees “Juda, de hamer” betekende.


Bronvermelding:
Datum:        10-12-2022
Auteur:        Redactie
Beeld:           Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority
Website:      https://news.kehila.org/


 

 

EN / NL/ עב