Israëlische leiders uit het hele politieke spectrum betuigden zaterdag hun condoleances aan de familie van de Britse wetgever Sir David Amess, na zijn moord de dag ervoor in wat vermoedelijk een islamitische terreuraanslag was.

De Israëlische premier Naftali Bennett zei in een verklaring dat Amess “een echte vriend van de Joodse gemeenschap en de staat Israël” was, wiens verlies “door velen zal worden gevoeld”. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei dat Amess “altijd achter het Joodse volk stond”, en voegde eraan toe: “Moge zijn nagedachtenis tot een zegen zijn.”

Oppositieleider en voormalig premier Benjamin Netanyahu zei dat hij “diep geschokt” was toen hij hoorde van de “gruwelijke moord” op Amess.

“Als een echte vriend van de staat Israël en het Joodse volk, werd hij neergehaald terwijl hij het kiesdistrict diende waar hij zo veel van hield. We treuren met de mensen van Groot-Brittannië over het tragische verlies van een groot parlementariër en een goede vriend”, zei Netanyahu.

Amess, 69, werd meerdere keren gestoken terwijl hij kiezers ontmoette in een kerk in Leigh-on-Sea, een kustplaats ten oosten van Londen. Ondanks inspanningen van de hulpdiensten overleed hij ter plaatse. De Londense Metropolitan Police Service verklaarde het incident als een daad van terrorisme en zei dat het voorlopige onderzoek “een mogelijke motivatie had onthuld die verband hield met islamistisch extremisme”.

De verdachte, door de BBC geïdentificeerd   als Ali Harbi Ali, 25, een Brits staatsburger van Somalische afkomst, wordt vastgehouden op een politiebureau in Essex. De politie denkt dat hij alleen handelde.

Amess was getrouwd en had vijf kinderen en werd in 2015 geridderd door koningin Elizabeth II,   meldde AP .

De moord op Amess herinnert aan de moord op Labour-parlementslid Jo Cox in 2016, die meerdere keren werd neergeschoten en gestoken door rechts-extremisten tijdens een bezoek aan kiezers.

In zijn boek, “Ayes & Ears: A Survivor’s Guide to Westminster”, schreef Amess over de “barbaarse” moord op Cox en hoe bezorgdheid over de veiligheid “de grote Britse traditie” van de gemakkelijke interactie van Britse leiders met kiezers zou kunnen verpesten, en waarschuwde “het zou kunnen gebeuren aan ieder van ons”, aldus het rapport.


Bronvermelding:
Datum:        16-11-2021
Auteur:        Redactie
Beeld:          Sir Lindsay Hoyle, voorzitter van het Britse Lagerhuis, legt een krans in Leigh-on-Sea ter nagedachtenis aan Sir David Amess, die werd vermoord bij een vermoedelijke terroristische aanslag op 15 oktober 2020. Bron: Twitter.
Website:      www.israel365news.com


 

EN / NL/ עב