Ronen Bar zal ontmoetingen hebben met de CIA en het Witte Huis, waar donderdag ook topambtenaren van Netanyahu aanwezig waren voor besprekingen over Iran, Rusland, Oekraïne en de Palestijnen.

Het hoofd van het veiligheidsagentschap Shin Bet was donderdag in Washington voor ontmoetingen met hoge Amerikaanse functionarissen temidden van de groeiende Amerikaanse bezorgdheid over de veiligheidssituatie op de Westelijke Jordaanoever en de verslechtering van de Palestijnse Autoriteit, zei een Israëlische functionaris.

Ronen Bar zal onder meer ontmoetingen hebben met het Witte Huis, het State Department en de CIA, aldus de functionaris, die een bericht in de nieuwssite Axios bevestigt.

De functionaris gaf niet aan of Bar een ontmoeting zal hebben met CIA-chef William Burns, die nauw betrokken is geweest bij de Amerikaanse inspanningen om de PA te stabiliseren.

Ook in Washington waren deze week minister van Strategische Zaken Ron Dermer en nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi, die ontmoetingen hadden met ambtenaren van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken om de Iraanse nucleaire dreiging en de vredesvooruitzichten met Saudi-Arabië te bespreken.

Volgens een korte verklaring van het Witte Huis op donderdag hadden Hanegbi en Dermer eerder op de dag een ontmoeting met nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan voor “verdere besprekingen” over het voorkomen dat Iran een kernwapen verwerft, en “manieren om bedreigingen van Iran en zijn proxies tegen te gaan”. Het trio besprak ook de gedeelde Amerikaans-Israëlische bezorgdheid over de “groeiende militaire relatie van Rusland met Iran, en het belang van steun aan Oekraïne bij de verdediging van zijn grondgebied en burgers, onder meer tegen Iraanse drones”.

Volgens een korte verklaring van het Witte Huis op donderdag hadden Hanegbi en Dermer eerder op de dag een ontmoeting met nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan voor “verdere besprekingen” over het voorkomen dat Iran een kernwapen verwerft, en “manieren om bedreigingen van Iran en zijn proxies tegen te gaan”. Het trio besprak ook de gedeelde Amerikaans-Israëlische bezorgdheid over de “groeiende militaire relatie van Rusland met Iran, en het belang van steun aan Oekraïne bij de verdediging van zijn grondgebied en burgers, ook tegen Iraanse drones.”

Sullivan bevestigde opnieuw de inzet van de regering Biden om “de veiligheid van Israël en de economische integratie in het hele Midden-Oosten te verbeteren”, en “benadrukte de noodzaak om extra stappen te ondernemen om het leven van de Palestijnen te verbeteren, hetgeen van cruciaal belang is voor het realiseren van een vreedzamer, welvarender en meer geïntegreerde regio”.

In februari schetste Burns een sombere stand van zaken tussen Israël en de Palestijnen door te zeggen dat de nog steeds voortdurende periode van spanningen tussen hen begon te lijken op het geweld van de Tweede Intifada.

De PA van Mahmoud Abbas, die zich gematigder opstelt dan zijn rivalen van Hamas, heeft zijn populariteit de afgelopen jaren zien dalen door het uitblijven van een vredesproces. De PA gaat ook al lange tijd gebukt gegaan onder beschuldigingen van corruptie en de weigering van Abbas om sinds 2005 verkiezingen te houden heeft verder bijgedragen tot het wantrouwen van het publiek.

An Israeli border police officer fires tear gas toward Palestinian protesters during an Israeli army raid in Balata on Saturday, May 13, 2023. (AP/Majdi Mohammed)

De banden tussen Jeruzalem en Ramallah zijn al maanden gespannen. De vorige Israëlische regering nam enkele stappen om de PA te steunen, maar bleef desondanks weigeren diplomatieke onderhandelingen aan te gaan. De spanningen zijn hoog opgelopen sinds eind december een nieuwe coalitie onder leiding van premier Benjamin Netanyahu werd beëdigd. Deze wordt algemeen beschouwd als de meest rechtse regering in de geschiedenis van Israël en heeft begin januari een reeks sancties tegen de PA getroffen als reactie op diens succesvolle initiatief bij de Verenigde Naties om het Internationaal Gerechtshof te laten oordelen over het optreden van Israël in de gebieden.

Eind januari voerde de IDF een inval uit in de noordelijke stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, waarbij negen Palestijnen werden gedood, waaronder een burger. Israël verdedigde de operatie als een noodzakelijke antiterreurmaatregel. De PA reageerde door aan te kondigen dat de veiligheidscoördinatie met de IDF werd verbroken (hoewel Abbas later aan Burns vertelde dat de banden slechts gedeeltelijk werden verbroken).

Toch blijft de Westelijke Jordaanoever al meer dan een jaar onder druk staan, nu de PA de controle over grote delen van het grondgebied heeft verloren en gewapende Palestijnse groepen het vacuüm hebben opgevuld, met een toename van het aantal aanvallen op Israëlische burgers en militaire troepen.

Sinds het begin van het jaar zijn bij Palestijnse aanvallen in Israël en op de Westelijke Jordaanoever 20 mensen gedood en nog meer ernstig gewond geraakt.

In de overtuiging dat de PA niet in staat is dergelijke terreurgroepen te beteugelen, heeft de IDF regelmatig nachtelijke invallen gedaan, vooral in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, die vaak dodelijk afliepen.

In 2023 zijn ten minste 114 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood – de meesten tijdens botsingen met veiligheidstroepen, maar sommigen waren niet-betrokken burgers of werden gedood onder omstandigheden die nog worden onderzocht.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
2-6-2023

Auteur:
Jacob Magid

Beeld:
Shin Bet chief Ronen Bar during a speech marking Memorial day at the agency’s headquarters in Tel Aviv, April 25, 2023. (Screenshot/Shin Bet)

EN / NL/ עב