De IDF is woensdag eindelijk het Shifa-ziekenhuis binnengetreden op zoek naar het commando- en controlecentrum van Hamas dat zich eronder en in delen ervan bevindt.

Terwijl de strijd om het ziekenhuis nog steeds voortduurt, is de MRI-vleugel verschoond van terroristen en zijn er – niet verrassend – wapens en munitie gevonden in wat een civiel ziekenhuis zou moeten zijn.

“In het ziekenhuis hebben we wapens, inlichtingenmateriaal en militaire technologie en uitrusting gevonden”, vertelde militair woordvoerder Daniel Hagari aan verslaggevers.

“We hebben ook een operationeel hoofdkwartier gevonden met communicatieapparatuur… van Hamas alsook Hamas-uniformen”, zei hij.

“Deze bevindingen bewijzen ondubbelzinnig dat het ziekenhuis is gebruikt voor terreurdoeleinden, in volledige schending van het internationaal recht”, zei Hagari. Volgens het oorlogsrecht zijn ziekenhuizen beschermd en immuun voor aanvallen. Beschermde civiele infrastructuur verliest die immuniteit echter zodra deze voor militaire doeleinden wordt gebruikt.

De IDF heeft een video vrijgegeven die de binnenkant van het Shifa-ziekenhuis laat zien, waarop drie plunjezakken te zien zijn die naar eigen zeggen verborgen waren gevonden rond een MRI-laboratorium. Elke tas bevatte een aanvalsgeweer, granaten en Hamas-uniformen. Er was ook een kast met daarin een aantal aanvalsgeweren zonder munitieclips. Tevens werd een laptop ontdekt die is meegenomen voor onderzoek.

“Deze wapens horen absoluut niet thuis in een ziekenhuis”, zegt luitenant-kolonel Jonathan Conricus, een militaire woordvoerder, in de video, eraan toevoegend dat hij gelooft dat het materiaal “slechts het topje van de ijsberg” is. Het leger zegt dat de zoektocht doorging, maar er waren geen in het oog springende aanwijzingen voor tunnels of een uitgebreid militair centrum.

Dave Harden, voormalig USAID-missiedirecteur op de Westelijke Jordaanoever en Gaza, tweette woensdag dat het in de Gazastrook algemeen bekend was dat Hamas-terroristen het Shifa-ziekenhuis als commandocentrum gebruikten en ambulances zouden gebruiken voor hun reizen.

“Toen ik aan de macht was, werd er al in 2014 algemeen vermoed/begrepen dat Hamas het Shifa-ziekenhuiscomplex gebruikte als commandocentrum en uitvalsbasis voor operaties”, schreef Harden, waarbij hij opmerkte dat dit gebaseerd was op beoordelingen van zowel Palestijnse als Israëlische functionarissen.

Hij voegde eraan toe, dat Hamas ambulances gebruikt om zijn mensen te verplaatsen, iets wat hij vernam in gesprekken met het toenmalige hoofd van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

 

Bron: IsraelUnwired.com
Datum: 15 november 2023

EN / NL/ עב