Ayelet Shaked (Yamina), de (inmiddels demissionaire) Israelische minister van Binnenlandse Zaken, was op werkbezoek in Marokko gedurende de val van de regering van haar partijleider Naftali Bennett. Zij besprak de mogelijkheid om Marokkanen legaal in Israel te laten werken. Hierdoor kan Israel het tekort van zowel bouwvakkers als mensen in de zorg aanpakken.   

In de hoofdstad Rabat had minister Shaked ontmoetingen met minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, en haar plaatselijk ambtsgenoot, minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken. Volgens Shaked’s management erkende zij tijdens de ontmoetingen openlijk de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara. Hiermee werd beweerd dat zij het eerste Israelische regeringslid zou zijn die in navolging van de VS de Marokaanse claim op het gebied erkent. Haar woordvoerder wilde echter geen quote geven waarin dit bevestigd kon worden. Al snel werd dit tegengesproken door Rabat toen het Marokkaanse Maghreb Arabe Presse publiceerde dat Shaked gezegd zou hebben: “Israël bevestigt opnieuw zijn steun voor de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara”. Dit suggereert dat het al eerder bevestigd is door een Israelische regeringsleider.  

Een Amerikaanse erkenning van de Westelijke Sahara was een van Marokko’s voorwaarden om het normalisatie verdrag met Israel, in december 2020, te ondertekenen. 

Pilot project voor personeel
Shaked besprak met haar Marokkaanse collega’s meerdere onderwerpen. Het belangrijkste onderwerp was het bespreken van een “pilot project” om Marokkaanse arbeidskrachten legaal in de Israelische sectoren te laten werken waar een groot tekort aan mankracht is zoals in de bouw en de gezondheidszorg.  

Naar verwachting wordt dit plan in de komende weken ondertekend. De overeenkomst is aantrekkelijk voor Marokkaanse werknemers, omdat het minimumloon in Israel twee keer hoger is dan in Marokko. Israel lijdt net als Nederland aan grote personeelstekorten in de zorg, de bouw, en andere sectoren. Shaked hoopt om binnen één maand met de pilot te beginnen.  

Andere besproken onderwerpen waren samenwerking op gebied van ontzilting van water en medische initiatieven, en een plan om Marokkaanse technici in de Israelische technologiesector te laten werken.  

Voorafgaand aan Shaked’s bezoek benadrukte zij: “Deze samenwerking met de Marokkanen zal ons helpen de woningmarkt vooruit te helpen en ook de oudere bevolking in Israël te ondersteunen”. 

Banden met Marokko worden warmer
Volgens het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken weerspiegelt Shaked’s ontmoeting met Laftit de “verbintenis tussen beide landen en de bereidheid om officiële contacten tussen Marokkaanse en Israelische ambtsgenoten te hervatten”. Marokko had hun betrekkingen met Israel, in 2000, verbroken na het uitbreken van de Tweede Intifada.  

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken en de aanstaande demissionair premier Yair Lapid (Yesh Atid) liet vorige week weten dat minister Bourita aankomende zomer een bezoek brengt aan Israel om daar de Marokkaanse ambassade te openen. Israel is ook van plan om binnenkort een ambassade in Rabat te openen.  

In de afgelopen vier maanden brachten al twee andere Israelische ministers een bezoek aan Marokko. Minister Orna Barbivai (Yesh Atid) van Economie en minister Orit Farkash-Hacohen (Blauw Wit) van Wetenschap, Technologie en Ruimte gingen Shaked voor, en ondertekenden overeenkomsten om de economische samenwerking tussen beide landen op te schalen.  


Bronvermelding:
Datum:        28-06-2022
Auteur:         RICO BRENTJENS
Beeld:          Ayelet Shaked, Israelisch (demissionair) minister van Binnenlandse Zaken, op een functie in Marokko met Israelisch ambassadeur in Marokko David Govrin (links) en Samy Cohen van de Joodse gemeente Madrid (rechts) (Foto: Instagram).
Website:      CIDI


 

 

 

EN / NL/ עב