Chirurgen van het Shaare Zedek Medical Center hebben neurochirurgie uitgevoerd bij een patiënt met de ziekte van Parkinson met behulp van een Deep Brain Stimulation (DBS)-procedure, een primeur voor het Israëlische ziekenhuis en een doorbraak voor de behandeling van de ziekte van Parkinson, zo maakte het ziekenhuis maandag bekend.

DBS-chirurgie is bedoeld om tremoren bij Parkinson, primaire tremoren en andere neurologische aandoeningen te stoppen. DBS, dat in 1997 door de FDA werd goedgekeurd als behandeling voor essentiële tremor en de ziekte van Parkinson, wordt gezien als een revolutionaire manier om mensen met Parkinson en andere zenuwaandoeningen die in de hersenen beginnen, te behandelen.

Met behulp van de nieuwste generatie apparatuur van het bedrijf Abbott en een speciaal navigatieapparaat van het bedrijf Alpha Omega hebben de onderzoekers van Shaare Zedek eindelijk DBS-procedures geïmplementeerd in hun faciliteiten.

De eerste DBS-kandidaat van Shaare Zedek was een 70-jarige uit Jeruzalem die al meer dan 20 jaar lijdt aan het essentiële tremorsyndroom, een ziekte die de ontwikkeling van tremoren veroorzaakt, voornamelijk in de bovenste ledematen, het hoofd, de nek en de stembanden. De patiënt was zo verslechterd dat zelfs de medicijnen die hem waren voorgeschreven om zijn aandoening te behandelen niet meer werkten.

Volgens dr. Gilad Yahalom, hoofd van de afdeling Bewegingsstoornissen van Shaare Zedek, komt essentiële tremor veel voor onder de bevolking, ongeacht leeftijd of geslacht. Er kan echter een merkbare achteruitgang in de toestand van de patiënt optreden zodra ze de leeftijd van 70 jaar hebben bereikt, zei hij tegen The Jerusalem Post.

“Bij functionele neurochirurgie van het DBS-type – diepe hersenstimulatie, die wordt uitgevoerd terwijl men wakker is – is het erg belangrijk om de elektroden die diep in de hersenen zijn geïmplanteerd nauwkeurig te positioneren”, legt Dr. David Hazon uit, die de eerste DBS-operatie van Shaare Zedek uitvoerde.

Shaare Zedek meldde dat de operatie van de patiënt goed was verlopen en dat het resultaat van de beeldvormingstests bevredigend was. De patiënt werd 48 uur later in goede conditie naar huis ontslagen, waardoor Shaare Zedek hoop kreeg dat deze cruciale procedure de eerste is van vele die in Shaare Zedek worden uitgevoerd.


Bronvermelding:
Datum:        29-11-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         Shaare Zedek
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב