De ambassade van de Europese Unie in het Israëlische Ramat Gan moet verplaatst worden naar Jeruzalem. Dat stelt de eenmansdelegatie van de SGP in het Europees Parlement. De SGP’er Bert-Jan Ruissen vindt het niet langer kunnen dat de EU-post niet in de hoofdstad van Israël staat, zo laat hij aan weekblad Elsevier weten. Hij heeft EU-buitenlandminister Josep Borrell schriftelijke vragen gesteld over een mogelijke verhuizing. Hiermee moet de EU het voorbeeld van de Verenigde Staten, Brazilië en andere landen volgen.

Zo wil de Ruissen onder meer weten wanneer Borrell de EU-ambassade zal verhuizen naar Jeruzalem. Verder wil de SGP’er dat de handelsrelaties tussen de Unie en Israël worden uitgediept. Dat laatste zal misschien nog kunnen gebeuren, maar een verplaatsing van de ambassade achten experts vrijwel kansloos. De EU en Nederland willen dat pas doen als er een onafhankelijke Palestijnse staat is. Die zou dan Oost-Jeruzalem als hoofdstad moeten krijgen, waarna de ambassades naar West-Jeruzalem zouden kunnen verhuizen. De Israëlische regering rekent echter heel Jeruzalem tot hoofdstad van Israël.

Nederland had ooit haar ambassade in Jeruzalem gevestigd, maar in 1980 besloot het kabinet Van Agt I om de post te verplaatsen naar Tel Aviv. Dat gebeurde onder druk van de Arabische staten, die dreigden met een nieuwe olieboycot tegen Nederland. In 2003 verhuisde de Nederlandse ambassade naar Ramat Gan, een voorstad van Tel Aviv. In die plaats is ook de EU-ambassade gevestigd. Andere EU-landen zitten daar ook of zijn in Tel Aviv gevestigd. Zolang Nederland, de EU en de 27 andere lidstaten Jeruzalem niet als hoofdstad erkennen, blijft die situatie zo gestaan.

Twee jaar geleden besloot de Amerikaanse president Donald Trump om de ambassade van de Verenigde Staten naar Jeruzalem te verhuizen. Dit veroorzaakte veel tumult onder Palestijnen en in de moslimwereld. Zij organiseerden onder meer een ‘dag van woede’. Sindsdien volgden andere landen het Amerikaanse voorbeeld, waaronder Brazilië, dat deze week nog aankondigde de ambassade te verplaatsen. President Jaïr Bolsonaro, alias de Tropische Trump, zag eerder van een verhuizing af. Dat gebeurde onder druk van de Braziliaanse vleesindustrie, die mogelijk te maken zou krijgen met Arabische boycots.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   19-12-2019
Auteur:   Kemal Rijken
Website: https://jonet.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב