Met een grote meerderheid heeft in Washington D.C. de Senaat gestemd voor het behoud van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Slechts drie senatoren stemden tegen.

In 2017 erkende toenmalig president Donald Trump Jeruzalem als Israëls hoofdstad. Samenvallend met deze erkenning verplaatste Trump een half jaar later de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Hiermee gaf hij invulling aan de Jerusalem Embassy Act – een in 1995 aangenomen wet die erop toe moest zien dat uiterlijk op 31 december 1999 de diplomatieke post in Israëls hoofdstad zou staan. De wet werd goedgekeurd tijdens het bestuur van Bill Clinton, president voor de Democratische Partij.

Opeenvolgende presidenten tot en met Barack Obama stelden de verhuizing echter 22 jaar lang alsmaar uit door gebruik te maken van een veiligheidsclausule in de wet die daartoe de mogelijkheid gaf.

Donderdag heeft de Senaat gestemd voor het behoud van de ambassade in Jeruzalem. Hiertoe hadden de republikeinse senatoren Jim Inhofe en Bill Hagerty een amendement ingediend op het stimuleringspakket van president Joe Biden. Met 97 voorstemmen en slechts 3 tegenstemmen werd het voorstel met grote meerderheid door de senaat aangenomen. Alleen Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Tom Carper stemden tegen.

“Dit amendement zou voor niemand controversieel moeten zijn”, zo lichtte de republikeinse senator Inhofe zijn indiening toe. “Het is al 25 jaar onze positie”, refererend naar de Jerusalem Embassy Act. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en in Jeruzalem zou onze ambassade moeten staan”. Na de stemming stelde Inhofe dat dit “zekerstelt” dat de Amerikaanse ambassade in Israëls hoofdstad blijft.

Volgens Hagerty laat het neerzetten van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem aan Amerika’s bondgenoten zien dat de VS achter hen staat. “Het opzetten van deze ambassade effent de weg voor vrede in de regio”, aldus de republikeinse senator.

Er was overigens geen sprake van dat de ambassade mogelijk terug naar Tel Aviv verhuisd zou worden. De door Biden genomineerde Secretary of State Anthony Blinken had tijdens zijn ondervraging door de Senaat al aangegeven dat onder de huidige administratie de diplomatieke post in Jeruzalem zou blijven.


Bron: Brabosch.com


 

EN / NL/ עב