Malik Faisal Akram eiste tijdens de 11 uur durende impasse te spreken met een vooraanstaande figuur van het hervormingsjudaïsme, zei dat hij haar invloed wilde gebruiken om de vrijlating van veroordeelde terrorist te bewerkstelligen.

Een van de details die zaterdag uit de congregatie Beth Israel in Colleyville, Texas druppelden, terwijl de rabbijn en drie gemeenteleden werden gegijzeld, was het feit dat een rabbijn uit New York was opgeroepen voor onderhandelingen.

Die rabbijn was Angela Buchdahl, senior rabbijn bij de Centrale Synagoge en een leidende figuur in het hervormingsjudaïsme. Buchdahl bevestigde haar betrokkenheid bij de Jewish Telegraphic Agency en zei dat ze twee keer met de aanvaller had gesproken, die later werd geïdentificeerd als de 44-jarige Malik Faisal Akram, een Brits staatsburger.

“Ik kan bevestigen dat de schutter gisteren twee keer telefonisch contact met me heeft opgenomen”, schreef Buchdahl in een e-mail. “We staan ​​op het punt een briefje met de gemeente te delen om dat te bevestigen. Buiten dat kan ik om veiligheidsredenen niet meer delen.”

Het is onduidelijk waarom Buchdahl aan de telefoon kwam tijdens de 11 uur durende impasse, die begon tijdens de Sjabbat-ochtenddiensten van Congregatie Beth Israel. Maar Buchdahl is algemeen bekend – verscheen onlangs zelfs als een aanwijzing op “Jeopardy!” – en de naam van haar synagoge, die verwijst naar de locatie in New York City, kan de indruk wekken dat het een officieel machtscentrum is in Joodse gemeenschappen.

De uitvoerend directeur en president van Central Synagogue zei in de e-mail aan gemeenteleden dat Buchdahl geen eerdere relatie had met de schutter en dat ze “onmiddellijk contact opnam met de politie en hun aanwijzingen opvolgde” na ontvangst van de oproep.

Een wetshandhavingsbron vertelde de New York Post dat de schutter rechtstreeks de Centrale Synagoge belde en eiste om met Buchdahl te spreken. De schutter vertelde Buchdahl dat hij een bom had en wilde dat ze haar invloed zou gebruiken om de vrijlating te bewerkstelligen van Aafia Siddiqui, een veroordeelde terrorist die in een federale gevangenis in Texas zit, meldde de krant.

Een FBI-bron zei zaterdagavond op CNN dat de New Yorkse rabbijn met wie contact was opgenomen, was geïnterviewd door FBI-onderzoekers.

Congregatie Beth Israels Rabbi Charlie Cytron-Walker werd in 2006, vijf jaar na Buchdahl, gewijd door het Hebrew Union College, de rabbijnse school van de hervormingsbeweging. Hij en de drie andere volwassenen die gegijzeld werden, werden zaterdag na 11 uur ongedeerd vrijgelaten. (De schutter stierf nadat FBI-agenten kort daarna de synagoge waren binnengegaan.)

——————-

Bronvermelding:
Datum:        16-01-2022
Auteur:         JTA- en TOI-PERSONEEL
Beeld:          Brabosch
Website:      www.timesofisrael.com


 

EN / NL/ עב