Een verborgen cache van 44 gouden munten die dateren van de islamitische verovering van Jeruzalem werd onlangs gevonden tijdens een archeologische opgraving op de plaats van de oude stad Banias, onthulde de Israel Antiquities Authority (IAA) maandag.

Een aantal van de munten dateert uit de regering van keizer Phocas (602-610) en keizer Heraclius (610-641), waarvan de laatste overlapt met de islamitische verovering van Byzantijns Palestina in 635 na Chr..

Yoav Lerer, die namens de IAA de opgraving leidde, vertelde:

“De muntschat, met een gewicht van ongeveer 170 gram… weerspiegelt een specifiek moment in de tijd, waarop we ons kunnen voorstellen dat de eigenaar zijn fortuin verbergt in de dreiging van oorlog, in de hoop op een dag terug te keren om zijn eigendom op te halen. Achteraf weten we dat hij was minder gelukkig.”

Banias, gelegen in het natuurreservaat van de rivier de Hermon, werd voor het eerst gesticht door Kanaänieten en bereikte zijn hoogtepunt in de vroeg-Romeinse periode, toen Herodes de Grote en zijn zoon Filips II de stad volledig herbouwden en het Caesarea Philippi noemden, ter ere van Romeins keizer Augustus.

Caesarea Philippi, aka Banias in Israël

Volgens de christelijke traditie is Banias de plaats waar Petrus de Apostel Jezus als de messias herkende en daarna de sleutels van het koninkrijk der hemelen ontving, zoals verteld in Mattheüs 16:18.

Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority, zei over de ontdekking:

“De muntenschat is een buitengewoon belangrijke archeologische vondst aangezien het dateert uit een belangrijke overgangsperiode in de geschiedenis van de stad Banias en de hele regio van de Levant. Israel Antiquities Authority, samen met de National Parks Authority, zullen samenwerken om de schat aan het publiek te tonen.”


Bronvermelding:
Datum:        04-10-2022
Website:      brabosh.com


 

 

 

EN / NL/ עב