Volgens een Iraanse generaal hebben de Saudi’s Joods bloed. Dit stelde hij in een speech, die werd uitgezonden op de Iraanse zender Bushehr TV. Het wegzetten van vijanden in de islamitische wereld als Joden wordt al decennia gebruikt om diegenen zwart te maken.

Volgens een Iraanse marine-generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde zou de koninklijke familie van Saoedi-Arabië afstammen van de Joodse stammen in de zevende eeuw vochten met de profeet Mohammed. Generaal Alireza Tangsiri begon zijn speech met het schuld geven van ‘zionisten en Joden’ van alle dingen die fout gaan in de islamitische landen. Vervolgens ging hij tekeer over ‘nep-christenen’ die moslims vermoorden, een mogelijke referentie naar de moordaanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Uiteindelijk kwam hij tot de crux: “Dit zijn precies dezelfde Joden – en ik zou beter zionisten kunnen zeggen – wiens harten nooit op één lijn zijn geweest met de islam, en zelfs niet met de Profeet in zijn tijd.” Tangsiri verwijst hierbij naar het koningshuis van Saoedi-Arabië. Opvallend is ook dat de generaal de termen ‘zionist’ en ‘jood’ door elkaar gebruikt, iets wat vaker voorkomt in radicaal-islamitische kringen.

Het islamitisch schisma
De Iraniërs, die sjiitisch zijn, zijn al decennia in conflict met de soennitische Saoedi’s. De strijd tussen de soennieten en sjiieten gaat terug tot de eerste decennia van de islam, en het gaat met name om de opvolging van de profeet Mohammed en de rol van Ali, zijn neef. De vijandigheid tegenover Iran is volgens de generaal dezelfde vijandigheid die de eerste sjiieten in te verduren kregen. Van alle moslims is de grote meerderheid soenniet, maar circa 10-15% is sjiiet. De sjiieten zijn met name te vinden in Iran, SyriëBahrein en Irak.

Generaal Tangsiri vervolgt zijn vervolgt zijn speech met enkele referenties naar de vroegste geschiedenis van de islam en de slagen tussen moslims en Joden in Arabië. Enkele van die Joodse stammen zouden, aldus de generaal, gepretendeerd hebben dat zij moslim waren. De voorvaderen van het huis Saoed, dat sinds 1744 de scepter zwaait over het gebied, zouden aldus de Iraanse generaal ook Joden zijn geweest. Daarmee dus implicerend: het Saoedische koningshuis zijn tegenstanders van de islam en moeten bestreden worden door de ‘echte moslims’. Ook door islamistisch-jihadistische groepen zoals IS of Hizb ut-Tahrir worden de Saoedi’s regelmatig weggezet als Joden of zionisten, vanwege hun goede banden met de Verenigde Staten en andere Westerse mogendheden.

Antisemitisme is wijdverspreid in de islamitische wereld. Zo worden verzen uit de Koran en de Hadith gebruikt door fundamentalisten om haat jegens Joden aan te wakkeren, of wordt het conflict tussen Israel en de Palestijnen ingezet in een religieuze context. De behandeling van Joden door moslims kon desondanks sterk uiteenlopen qua tijd en plaats, over het algemeen waren Joden (relatief) vrij in het islamitische Al-Andalus en het Fatimidische Egypte, maar werden zij gedwongen tot bekering in Perzië en Jemen en vervolgd door meerdere kaliefen en andere machthebbers.

De speech van Tangsiri werd uitgezonden door het Iraanse Bushehr TV en vertaald door MEMRI. Het fragment is hier terug te zien op YouTube.


Bronvermelding:
Datum:        18-01-2022
Auteur:        LUUK SMIT
Beeld:         Generaal Alireza Tangsiri stelde in een speech op 7 januari 2022 dat het Saoedische koningshuis Joods zou zijn. (bron: screenshot MEMRI
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב