Premier Rutte heeft namens het kabinet excuses aangeboden voor de houding van de regering ten tijde van Tweede Oorlog ten aanzien van de jodenvervolging. Dat deed hij tijdens de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Het is vandaag 75 jaar na de bevrijding van nazi-concentratiekamp Auschwitz.

,,Nu de laatste overlevenden nog onder ons zijn, bied ik vandaag namens de regering excuses aan voor het overheidshandelen van toen. Dat doe ik in het besef dat geen woord zoiets groots en gruwelijks als de Holocaust kan omvatten”, zei Rutte. ,,75 jaar na Auschwitz is antisemitisme nog altijd onder ons. Juist daarom moeten we voluit erkennen wat er destijds is gebeurd en dat ook hardop uitspreken’’, aldus de premier.

,,Een groep landgenoten werd onder een moorddadig regime apart werd gezet, buitengesloten en ontmenselijkt. En onze overheidsinstanties zijn tekortgeschoten, als hoeders van recht en veiligheid. Zeker, ook binnen de overheid was er individueel verzet, maar te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg. Anderen verdroegen het grote kwaad in de hoop nog iets goeds te kunnen doen – wat soms lukte, maar veel vaker niet. En de bittere consequenties van registratie en deportatie werden niet tijdig en niet voldoende onderkend.”

Lees verder op https://www.ad.nl/

 


 

EN / NL/ עב