De Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu hebben maandag telefonisch met elkaar gesproken. De twee regeringsleiders hebben onder andere gepraat over samenwerking met betrekking tot coronabestrijding.

Zowel Rutte als Netanyahu maakten het telefoongesprek bekend op Twitter. Tijdens de conversatie zijn “de goede politieke en economische relaties” tussen Nederland en Israël onderstreept, aldus de Nederlandse premier.

Er is ook gesproken over samenwerking met betrekking tot coronabestrijding, zo meldt Rutte. Het gaat “over mogelijke samenwerkingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins en medicijnen in de strijd tegen het coronavirus”, zo licht Netanyahu verder toe.

Volgens de Israëlische premier heeft zijn Nederlandse collega Israël gefeliciteerd met de “succesvolle vaccinatiecampagne”. Al bijna vier miljoen Israëli’s hebben al hun eerste dosis van het Pfizer-vaccin ontvangen. Meer dan tweeëneenhalf miljoen Israëli’s hebben al alle twee de doses van het vaccin gekregen. In Nederland zijn tot nu toe bijna achthonderdduizend prikken gezet, aldus een “rekenkundige aanname” op het coronadashboard.

In Israël is onlangs de eerste fase van een proef met een nieuw coronamedicijn succesvol afgesloten. De resultaten zijn veelbelovend, en het medicijn zou een grote doorbraak kunnen betekenen waar ook Nederland van zal kunnen profiteren.

Zowel Netanyahu als Rutte geven aan gesproken te hebben over Iran. “We zijn bezorgd over het nucleaire programma van Iran en de destabiliserende rol van dit land in de regio”, zo meldt de Nederlandse premier.

Er is ook gesproken over de Abraham-akkoorden, aldus Rutte, die hij “historisch” noemt. Eerder bij de Algemene Politieke Beschouwingen was de Nederlandse premier ook al te spreken spreken over de diplomatieke aardverschuiving in het Midden-Oosten. Nederland blijft onveranderd inzetten op een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen, zo benadrukt de minister-president.


Bronvermelding:
Datum:        15-02-2021
Auteur:         ELKAN VAN DER RAAF
Beeld:          De Israëlische premier Netanyahu en de Nederlandse premier Rutte in 2016. Foto: Amos Ben Gershom, GPO
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב