Russische troepen vuurden naar verluidt voor het eerst S-300 luchtafweerraketten af op straaljagers van de Israëlische luchtmacht tijdens luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië op vrijdagavond, volgens het Israëlische Kanaal 13.

Terwijl het Syrische leger naar verluidt zijn luchtverdedigingssysteem gebruikte om luchtafweerraketten af te vuren op de IAF-straaljagers, werden in een ongekende beweging ook S-300 luchtafweerraketten van het Russische leger in Syrië gelanceerd tegen de Israëlische straaljagers, volgens rapporten.

De luchtafweerraketten misten hun doelen omdat hun radar er naar verluidt niet in slaagde om de Israëlische straaljagers op tijd vast te zetten. Maar het incident, indien bevestigd, zou een gevaarlijke verschuiving in het Russische beleid ten aanzien van Israël in Syrië kunnen signaleren en een potentiële bedreiging voor de toekomstige bombardementscampagnes van Israël in het land.

Het Channel 13-rapport zei dat het niet meteen duidelijk was of het raketvuur een eenmalige gebeurtenis was of een Russisch signaal aan Israël dat de status quo in Syrië zou kunnen veranderen.

De luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van de stad Masyaf op het platteland van Hama en waren naar verluidt gericht op een ondergrondse faciliteit, die werd vernietigdVolgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vuurde de IAF ten minste acht raketten af die wapendepots en locaties van Iraanse milities in het gebied troffen, dat de afgelopen jaren herhaaldelijk door Israël is aangevallen. Minstens vijf mensen werden gedood en zeven raakten gewond bij de aanval, volgens het Syrische staatspersbureau.

Israël wordt verondersteld achter grote aantallen bombardementen in Syrië in de afgelopen jaren te zitten in een poging om wapenzendingen op weg naar Hezbollah, de Iraanse proxy-terroristische organisatie in Libanon en andere aan Iran gelinkte sites, aan te vallen. De Israëlische autoriteiten bespreken de luchtaanvallen in Syrië, ook bekend als de “oorlog tussen oorlogen”, zelden in het openbaar en bevestigden de aanval of het S-300-incident niet.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft echter mogelijk gehint op de aanval in de buurt van Masyaf in verklaringen die hij maandag aflegde waarin hij zei dat Israël zal voorkomen dat Iran wapens en andere “geavanceerde vermogens” verplaatst naar pro-Iraanse troepen in de regio.

“De staat Israël zal blijven optreden tegen elke vijand die het bedreigt, en de overdracht van geavanceerde vermogens van Iran voorkomen die de burgers van Israël in gevaar brengen en de stabiliteit van de hele regio schaden,” zei Gantz tijdens een bezoek aan het Noordelijke Commando van het leger.

Tijdens het bezoek bevestigde Gantz ook voor het eerst dat Hamas, de in Gaza gevestigde door Iran gesteunde terroristische organisatie, nu ook vanuit Libanon opereert.

In opmerkingen die dinsdag tijdens een bezoek aan de Reichman Universiteit werden gemaakt, zei Gantz dat Iran Syrië gebruikt om zijn wapens te verspreiden naar terroristische proxies in de regio.

“Iraanse volmachten vallen oliereserves, luchthavens en civiele faciliteiten aan. Iran voert zelf aanvallen uit via zijn Quds Force. Het ontwikkelt operationele systemen in de hele regio, uitgerust met nauwkeurige mogelijkheden, waaronder kruisraketten, grond-grondraketten en UAV’s, die duizenden kilometers kunnen bereiken, “zei Gantz.

Gantz zei ook dat Iran in februari had geprobeerd Palestijnse terroristische groeperingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te leveren.

“De hoeveelheid strategische wapens in de handen van Iraanse volmachten is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen: in Irak zijn er honderden wapens, in Jemen is het aantal ook toegenomen en de Houthi’s hebben tientallen wapens”, zei Gantz.

Gantz besprak in februari ook de “poging tot gebruik” van een paar Iraanse drones.

“Onder andere op basis van het feit dat de UAV’s parachutes hadden bevestigd, schatten we dat het doel van de lancering was om wapens te leveren aan terroristische organisaties in Gaza of in Judea en Samaria,” zei hij. “De missie mislukte en de UAV’s werden onderschept in Irak. Ook in Syrië worden nog steeds pogingen ondernomen om nauwkeurige wapens over te dragen en te produceren. Israël zal deze inspanningen blijven dwarsbomen en geconfronteerd worden met elke bedreiging voor zijn burgers en de regio.”


Bronvermelding:
Datum:        18-05-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          screenshot Newsmax
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב