Eerder deze week stuurde het Russische leger gevechtsvliegtuigen, waaronder nucleair uitgeruste Tu-22M3-bommenwerpers en MiG-31 straaljagers, bewapend met geavanceerde hypersonische raketten naar Syrië voor de grootste Russische marine-oefening in de Middellandse Zee sinds de Koude Oorlog. 

Het doel van de grootschalige Russische militaire oefening is om de militaire capaciteiten van Moskou te laten zien in vergelijking met de door Amerika geleide troepen in de regio. De Russische Kinzhal hypersonische kruisraket is potentieel een baanbrekend wapen dat naar verluidt 10 keer de snelheid van het geluid beweegt en een bereik van 2.000 kilometer heeft. 

De Russische minister van Defensie Sergei Shoigu arriveerde in Syrië om toezicht te houden op de enorme Russische militaire oefening met ongeveer 30 gevechtsvliegtuigen en 15 oorlogsschepen. Het doel van de militaire oefening was naar verluidt om “nationale belangen te beschermen” en “militaire bedreigingen tegen de Russische Federatie af te weren” te midden van spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne. 

Rusland nam in 2015 formeel deel aan de Syrische burgeroorlog met als doel het regime van president Basher Assad van de ondergang te redden. Terwijl de regering gestabiliseerd is, heeft Moskou geen haast om Syrië te verlaten. De Russische marinebasis in het westen van Syrië geeft Moskou directe toegang tot de Middellandse Zee zonder de noodzaak van Turkse goedkeuring om Russische oorlogsschepen van de Zwarte Zee via de Bosporus te verplaatsen. 

Tijdens zijn bezoek aan Syrië inspecteerde Shoigu de Russische luchtmachtbasis Hmeimim en ontmoette hij de Syrische leider Bashar Assad. De Russische defensiechef en Assad bespraken naar verluidt “militair-technische samenwerking als onderdeel van de gezamenlijke strijd” tegen wat Rusland en Syrië definiëren als “internationaal terrorisme”, waaronder oppositie tegen het onderdrukkende regime van Assad. 

Op de agenda stond ook de humanitaire hulp van Moskou aan de Syrische bevolking, die werd beschreven als “die lijdt onder de verbodssancties van de Verenigde Staten en westerse landen”. 

Jeruzalem onderhoudt complexe maar stabiele betrekkingen met Moskou en heeft een de-escalatiemechanisme ontwikkeld tussen Russische en Israëlische militaire operaties in Syrië. Rusland heeft het argument van Israël grotendeels aanvaard dat het de militaire verschansing van Iran in Syrië moet bestrijden. Moskou uitte onlangs echter “diepe bezorgdheid” over de luchtaanvallen van de Joodse staat op aan Iran gelieerde doelen in Syrië. 

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, gebruikte ongewoon harde taal om de militaire operaties van Israël in Syrië te bekritiseren. 

 “Israëls voortdurende aanvallen op doelen in Syrië baren grote zorgen. Ze zijn een grove schending van de soevereiniteit van Syrië en kunnen leiden tot een scherpe escalatie van de spanningen. Dergelijke acties vormen ook ernstige risico’s voor internationale passagiersvluchten’, aldus Zakharova volgens het Russische persbureau TASS.

Terwijl Rusland zijn militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten heeft vergroot, trekt Washington zich geleidelijk terug uit de turbulente regio en beperkt het zijn militaire aanwezigheid tot een absoluut minimum. Gezien de beperkte mankracht van Amerika in het Midden-Oosten, overweegt de Amerikaanse marine naar verluidt om door Israël gemaakte onbemande schepen te integreren in haar militaire operatie-infrastructuur in de regio, aldus Reuters. De geavanceerde Israëlische oppervlaktedrones kunnen worden gebruikt als aanvulling op UAV’s in de lucht en onder water. 

“De Israëli’s zijn er absoluut op gebrand om deze technologie te benutten”, vertelde een niet nader genoemde Amerikaanse functionaris aan Reuters. 

Deze week bezocht de Israëlische premier Naftali Bennett Bahrein, waar de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine is gehuisvest. De historische door Amerika bemiddelde Arabisch-Israëlische Abraham-akkoorden hebben de integratie van de Joodse staat in het Midden-Oosten snel vergroot. 

In 2021 nam Washington Israël formeel op als onderdeel van het Amerikaanse Centrale Commando, dat verantwoordelijk is voor de regio in het Midden-Oosten. Vanwege het eerdere politieke isolement van Israël in het Midden-Oosten, maakte de Joodse staat vroeger deel uit van het Amerikaanse Europese Commando. In het snel veranderende Midden-Oosten wordt Israël echter een belangrijke regionale militaire speler met meer samenwerking met bevriende Arabische staten zoals Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Egypte. 


Bronvermelding:
Datum:        17-02-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Ter illustratie: Pixabay
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב