Rusland zegt dat het van plan is handel te drijven met Iran zodra een VN-wapenembargo deze maand afloopt.

Rusland wees twee weken geleden de dreiging van Amerikaanse sancties en pogingen om Iran te isoleren af ​​en zei dat het van plan was handel te drijven met Teheran zodra een VN-wapenembargo deze maand afloopt, meldt het AFP.

Het embargo op de verzending van conventionele wapens naar Iran loopt op 18 oktober af.

Eerder deze week kondigde de regering-Trump een uitvoerend bevel en nieuwe sancties tegen Iran aan om sancties van de Verenigde Naties af te dwingen.

De sancties hebben een nieuw wapenembargo tegen Iran ingevoerd ter vervanging van een VN-verbod dat in oktober afloopt. Regeringsfunctionarissen zeggen, dat het een onbeperkt verbod op de verkoop van wapens is en dat het ook sancties toestaat ​​voor alle internationale bedrijven of individuen die het embargo trachten te schenden.

Vorige maand is Washington begonnen met het herstellen van alle pre-2015 VN-sancties tegen Iran. De stap om de “snapback” te activeren kwam nadat de VN-Veiligheidsraad de resolutie van de VS om het wapenembargo tegen Iran dat in oktober afloopt te verlengen, verwierp.

De president van de VN-Veiligheidsraad wees de eis van de VS af en zei, dat er geen algemene overeenstemming was onder de raadsleden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, gecombineerd met een bezoek aan de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif, sprak donderdag en deed die bedreigingen als illegaal van de hand.

“Rusland zal zijn beleid op geen enkele manier opbouwen op basis van deze agressieve illegale eisen die geen juridische kracht hebben”, zei Lavrov.

Hij sprak de hoop uit, dat andere landen die met Iran samenwerken dit voorbeeld zouden volgen.

“Het feit dat de Verenigde Staten hebben gedreigd met sancties tegen al diegenen die de Amerikaanse interpretatie van de huidige situatie tegenspreken, bevestigt eens te meer dat Washington zich als een stier in een porseleinkast wil gedragen”, voegde Lavrov eraan toe.

“Naar mijn mening heeft de huidige (Amerikaanse) regering diplomatieke vaardigheden verloren die bijna niet meer te herstellen zijn,” vervolgde Lavrov.

Hij voegde er echter aan toe, dat Rusland en de Europese landen de besprekingen met Washington over dit onderwerp voortzetten.

EN / NL/ עב