Rusland heeft genoeg van de aan­hou­dende Israëlische lucht­aanvallen op doelen van Iran en bond­genoten in Syrië, en gelooft dat het nu zoiets als ‘groen licht’ heeft van Washington om ze af te slaan. Dat blijkt uit een week­end­bericht van de in Londen geves­tigde Arabische krant Asharq Al-Awsat.

De krant citeerde hooggeplaatste Russische functionarissen, die zeiden dat Moskou ‘geen geduld meer heeft’ met de Israëli’s, die tientallen, zo niet honderden gerichte aanvallen hebben uitgevoerd op Iraanse instal­laties en wapen­transporten naar zijn hand­langers in het door oorlog verscheurde Syrië.

Israël ziet de Iraanse militaire opbouw in Syrië als een grote strate­gische, of zelfs existentiële bedreiging. Maar Rusland is bondgenoot van Iran bij zijn pogingen om het Syrische regime te versterken, en ziet de Israëlische lucht­aanvallen als een verstoring van zijn eigen inspanningen.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump was een openlijk voor­stander van de militaire acties van Israël, die als een soort afschrikmiddel hebben gediend, waardoor Moskou de lucht­aanvallen door de vingers heeft gezien.

Maar de ‘goed geïnformeerde’ Russische bron waarmee Asharq Al-Awsat sprak, zei dat de regering Biden ‘de voortdurende Israëlische invallen niet verwelkomt,’ en om die reden voelt Rusland zich nu vrijer om de Israëli’s tegen te werken.

Volgens het bericht is Rusland al begonnen met het aanzienlijk verbeteren van de lucht­verdediging van Syrië. Vadim Kulit van het Russische Centrum voor Verzoening van de Oppositie­partijen in Syrië vertelde het Russische persbureau TASS vorige week, dat die nieuwe verdediging er al in geslaagd was zeven van acht Israëlische raketten te onder­scheppen die op een doel in het noorden van Syrië waren afgevuurd.

‘Op 19 juli drongen vier F-16 straal­jagers van de Israëlische lucht­macht het lucht­ruim van Syrië binnen via de door de VS gecon­tro­leerde al-Tanf-zone en vuurden acht geleide raketten af op faciliteiten ten zuidoosten van de stad Aleppo,’ zei hij. ‘Eén raket beschadigde het gebouw van een onderzoeks­centrum in de neder­zetting Safira in het gouvernement Aleppo’


Bronvermelding:
Datum:        27-07-2021
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Ofer Zidon/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב