Met om 7.00 uur 44,4%, ofwel 2.147.301 stemmen, geteld, blijft het rechtse blok onder leiding van Benjamin Netanyahu met 61 zetels aan de leiding.

De lopende telling is niet representatief voor de totale stemming, aangezien de stembiljetten op verschillende tijdstippen uit verschillende delen van het land binnenkomen, en de percentages die aan elke partij worden toegewezen, zullen waarschijnlijk verschuiven naarmate de telling vordert.

De linkse Meretz partij bevindt zich momenteel met 3,24% op de rand van het minimum van 3,25 procent dat nodig is om in de Knesset te komen, hoewel sommige opiniepeilers hebben voorspeld dat de partij uiteindelijk zal slagen en ongeveer 4-5 zetels zal winnen in de eindstand.

Ook de Arabische partij Balad zit net onder de drempel met 3,11% van het totaal aantal stemmen. Mocht de Balad partij echter de kiesdrempel halen dan zal het Netanyahu blok 1 zetel minder krijgen en op 60 zetels uitkomen.

Dat is de reden dat Likud dinsdagavond een dringende brief naar de commissaris van politie stuurde en eiste dat beschuldigingen van kiezersfraude in de Arabische sector onmiddellijk worden onderzocht.

Het hoofd van de Centrale Verkiezingscommissie zei woensdagochtend vroeg echter dat de stemmingen soepel waren verlopen en dat beschuldigingen van onregelmatigheden ongegrond waren.

Netanyahu heeft in de kleine ochtenduren een aantal malen gezegd “een regering van nationale eenheid te willen maken. Onduidelijk is of hij daarmee bedoelt de partij van Gantz alsnog te bewegen zich bij zijn blok aan te sluiten, waardoor hij minder afhankelijk van rechtsextremisten Ben Gvir en Smotrich zal zijn.

De exitpolls voorspelden dat de extreemrechtse religieuze zionistische partij onder leiding van Bezalel Smotrich en Ben Gvir (RZP) de derde grootste partij zou worden met 13 – 15 zetels.

Later meer.


Bronvermelding:
Datum:        02-11-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב