Palestijnse terroristen in Judea, Samaria en de Jordaanvallei hebben sinds 7 oktober vijf burgers gedood en vele anderen verwond.

Terwijl het Israëlische leger Hamas in de Gazastrook bestrijdt, ervaren de regio’s Judea, Samaria en de Jordaanvallei een parallelle stijging van het aantal terreurincidenten, volgens gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd door Rescuers Without Borders (Hatzalah Judea en Samaria).

Tussen 7 oktober en 15 januari registreerden de eerstehulpverleners van Rescuers Without Borders meer dan 2.600 aanvallen gericht op Israëlische burgers en soldaten, waaronder 760 gevallen van stenen gooien, 551 brandbombardementen, 12 pogingen tot of succesvolle steekpartijen en negen aanvallen met voertuigen.

Een van de bevindingen van het rapport was een scherpe toename van het aantal schietpartijen, waarbij in de afgelopen drie maanden 127 gevallen van geweervuur ​​werden gemeld. Ter vergelijking: in heel 2022 registreerde Hatzalah iets minder dan 100 schietaanvallen.

De cijfers van de organisatie omvatten niet de honderden gewelddadige aanvallen op veiligheidspersoneel die plaatsvinden tijdens  terrorismebestrijdingsoperaties  in dorpen onder controle van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Hatzalah hebben Palestijnse terroristen in Judea en Samaria sinds 7 oktober vijf Israëliërs gedood en vele anderen gewond.

Maandag werd een Israëlische vrouw van in de zeventig gedood en raakten minstens zeventien andere mensen gewond bij een gecombineerde autoram- en steekaanval in de centrale stad  Ra’anana .

Israëlische troepen arresteerden twee verdachten na een klopjacht. De politie zei dat de terroristen inwoners waren van Bani Naim nabij Hebron in Judea.

Familieleden Mahmoud Zaidat, 44, en Ahmad Zaidat, 24, werkten bij een autowasstraat in het industriegebied van Ra’anana zonder geldige werkvergunningen, meldde Ynet . Beide verdachten waren bekend bij de Israëlische veiligheidstroepen.

Rescuers Without Borders werd in 2000, aan het begin van de Tweede Intifada, opgericht met als doel een civiele infrastructuur voor noodhulp op te zetten in afgelegen delen van Judea en Samaria.

Volgens Hebreeuwse rapporten voerde de IDF vorige maand een oefening uit die een aanval in de stijl van 7 oktober op Joodse gemeenschappen in  Judea en Samaria simuleerde.

De oefening was een van de verschillende scenario’s waarop het leger zich voorbereidt in Judea en Samaria na de invasie van Zuid-Israël door Hamas-terroristen uit de Gazastrook, waarbij 1.200 mensen werden vermoord, duizenden gewond en 240 ontvoerd.

Ondertussen heeft de IDF de afgelopen weken onderzoek gedaan naar mogelijke infiltratietunnels die Israëlische troepen hebben ontdekt in de buurt van Joodse gemeenschappen in de  Hebron-heuvels  in Judea en  Shiloh in de Binyamin-regio van Samaria.

Sinds Hamas zijn oorlog tegen Israël is begonnen, hebben inwoners van de Binyamin-regio melding gemaakt van een opeenstapeling van  kunstmatige heuvels  tussen Shiloh en Ofra, een mogelijk teken van zware graafwerkzaamheden door Palestijnen in het gebied.

De IDF heeft ook klachten onderzocht van inwoners van  Bat Hefer , een dorp ten oosten van Netanya, over tunnelgeluiden die uit de richting van door de PA gecontroleerde gebieden kwamen. Bewoners hebben gemeld dat ze tunnels hoorden afkomstig uit Shuweika, een satellietdorp van Tulkarm.


Bron: JNS

Datum: 17-01-2024

Auteur: Akiva van Koningsveld

Afbeelding: Palastinan gunmen and civilians attend the funeral of terrorists killed during an Israeli military operation in Jenin, on July 5, 2023. Photo by Nasser Ishtayeh/Flash90.

EN / NL/ עב