Meer dan 132.000 Joden hebbende Spaanse nationaliteit aangevraagd in het kader van een aanbod van beperkte duur, ruim 500 jaar nadat hun voorouders in 1492 uit Spanje waren verdreven, meldt de Times of Israel na berichten hierover uit Spanje.

Het Spaanse parlement had in oktober 2015 een wet aangenomen waarbij het trachtte een ‘historische fout’ van koning Ferdinand en koningin Isabella aan te pakken, die in 1492 de Joodse gemeenschap van Spanje opdracht gaven zich te bekeren tot het katholicisme of te worden verbrand op de brandstapel. Het enige alternatief wat overbleef was te vluchten.

Velen van hen die in 1492 werden verbannen, vluchtten naar het Ottomaanse rijk, de Balkan, Noord-Afrika en uiteindelijk Latijns-Amerika.

Volgens historici leefden er rond 1492 zo een 200.000 Joden in Spanje, tegenwoordig ook wel bekend als Sefardische Joden, de Hebreeuwse term voor Joden uit Spanje.

Volgens de wetgeving konden degenen die hun joodse erfgoed en hun ‘speciale band’ met Spanje konden bewijzen, burgerschap aanvragen. 132.226 mensen hebben dat gedaan volgens het Spaanse ministerie van Justitie .

De overgrote meerderheid van de aanvragen kwam uit Latijns-Amerikaanse landen, met ongeveer 20.000 uit Mexico, gevolgd door nog eens 15.000 uit Venezuela en 14.000 uit Colombia, ruim 4.000 aanvragen kwamen van Argentijnse joden en ongeveer 3.000 van Sefardische Joden die in Israël wonen, zei het ministerie, zonder verder exacte cijfers te geven.

Tot nu toe hebben slechts 6.000 mensen de Spaanse nationaliteit gekregen omdat het behandelen van de aanvragen een complexe en tijdrovende zaak is.

Zo moet je om een ​​aanvraag in te dienen, je Sefardische oorsprong bewijzen via genealogische documenten of via rabbijnen in het land waar je woont, vervolgens het papierwerk naar Spanje brengen en het laten goedkeuren door een lokale notaris.

Hoewel het nodig was dat aanvragers ook praktiserend Jood zijn, moesten ze wel hun speciale band met Spanje kunnen aantonen. Aanvragers moesten ook slagen voor een Spaanse taaltest en vragen beantwoorden over de Spaanse cultuur en samenleving.

Schattingen gaan ervan uit dat er wereldwijd ca. 3.5 miljoen Sefardische Joden leven.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         04-10-2019
Auteur:         Joop Soesan
Beeld:           Screenshot YouTube
Website:       https://www.joods.nl

– – – – –

EN / NL/ עב