Aanstaande donderdagavond is het weer zover: het (civiele) Joods nieuwjaar breekt aan, dat ook bekend staat als Rosh HaShana. Een feestdag dat twee dagen duurt, waarop niet zozeer wordt gefeest maar veeleer met veel gebeden wordt doorgebracht.

Eén van de drie grootste thema’s is het Koningschap van God, en daar centreren de meeste gebeden zich rond: het kronen van de Allerhoogste Koning.

Waarom heeft God dat nodig, zou je kunnen denken, om gekroond te worden als Hij toch de Koning van het heelal is, of wij Hem nu wel of niet als zodanig erkennen?

Al is dat 100% waar, toch wil de Almachtige graag dat wij Hem uitdrukkelijk aanvaarden als zodanig en Hem wederom de plaats toekennen in ons hart en in ons leven voor het aankomende jaar als Koning der koningen. In deze kwade dagen waarin de wereld steeds meer en meer een andere koning over hun levens aanstellen, is deze daad een getuigenis van de eeuwige Waarheid die Hij is waarmee wij Zijn licht en hoop om ons heen verspreiden.

Wil je graag meer weten of verdiepend bezig zijn met dit feest en wat het inhoudt? Luister naar de tweedelige podcast van Onder de vijgenboom: Rosh HaShana – Ontwaak, bekeer je en sta klaar! Laat gerust een reactie hieronder achter over wat het je heeft gebracht; die horen we graag!

 

EN / NL/ עב