Roet door het eten van Netanyahu, procureur-generaal Gali Baharav-Miara schreef zondag een brief waarin staat dat de Centrale Verkiezingscommissie zou moeten beslissen of Deri ondanks de recente strafrechtelijke veroordeling van de Shas leider, tot minister kan worden benoemd.

Ze schreef daarbij dat het niet aan de rechtbank is om daarover een besluit te nemen maar dat een ​​beslissing moest worden genomen door de Centrale Verkiezingscommissie.

De procureur-generaal zei daarbij dat Deri nog steeds als lid van de Knesset zou mogen dienen.

De wet verbiedt personen die tot gevangenisstraf zijn veroordeeld zeven jaar als minister te dienen. In een pleidooiovereenkomst kreeg Deri een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

Door in januari dit jaar ontslag te nemen uit het parlement kon hij een pleidooiovereenkomst tekenen met Baharav-Miara, kon Deri een gevangenisstraf ontwijken en kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf en forse geldboete.

Likud en Shas hadden geprobeerd een manier te vinden om de kwestie te omzeilen dat Deri mogelijk niet als minister mag dienen. Volgens een Channel 12-rapport van vrijdag benaderde Deri een van Netanyahu’s voormalige advocaten, Navot Tel-Zur, en verzocht hem een ​​juridisch advies op te stellen waarin hij beweerde dat alleen personen die daadwerkelijk in de gevangenis zaten, niet langer als minister zouden kunnen dienen, in tegenstelling tot degenen die kregen voorwaardelijke straffen.

In haar brief aan Netanyahu liet Baharav-Miara hem weten dat ze die juridische mening niet accepteerde en dat de basiswet zowel voorwaardelijke straffen als gevangenisstraffen verwees, aldus The Times of Israel.

Een anonieme bron van Shas vertelde aan nieuwssite Walla dat de partij niet van plan was hierover contact op te nemen met de Centrale Verkiezingscommissie, “omdat we het antwoord van tevoren weten”.

De publieke omroep Kan zei echter dat Netanyahu zou kunnen besluiten om de commissie om een ​​uitspraak over de zaak te vragen.

Knesset lid Moshe Arbel van Shas heeft ondertussen al een wetsvoorstel opgesteld om clausule zes van Basic Law: Government te wijzigen, waardoor degenen die voorwaardelijke straffen hebben gekregen, tot minister kunnen worden benoemd.

Volgens een bericht van vorige week hoopt het rechtse blok de Knesset voorzitter in de komende dagen, mogelijk maandag al, te vervangen om controle te krijgen over de wetgevingsagenda van het parlement, en vervolgens dergelijke wetgeving er snel door te drukken.

Naast zijn veroordeling in januari dit jaar, zat Deri eerde tussen 2000 en 2002, 22 maanden in de gevangenis nadat hij was veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen terwijl hij diende als minister van Binnenlandse Zaken.


Bronvermelding:
Datum:        21-11-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב