Roemeniëheeftbaanbrekende wetgeving aangenomen die is ontworpen om de slachtpraktijken van dieren te beschermen die koosjere strengheid in stand houden die in de Thora en in de orthodox-joodse traditie wordt gehandhaafd.
De nieuwe Roemeense wet werd vastgesteld tijdens een bijeenkomst met rabbijnse leiders van de Conferentie van Europese Rabbijnen, een overkoepelende organisatie voor reguliere Joodse gemeenschappen in heel Europa.
Op uitnodiging van het Roemeense parlement hadden de CER-leiders een ontmoeting met Marcel Ciolacu, voorzitter van de Roemeense Kamer van Afgevaardigden, en de Roemeense minister van Justitie Cătălin Predoiu. Ciolacu en Silviu Vexler, de voorzitter van de Federatie van Joodse Gemeenschappen in Roemenië, ondertekenden samen de nieuwe wetgeving.
“Deze nieuwe wet omshechita [koosjer slachten] te beschermen als een legale methode om dieren te slachten voor voedsel, staat als een lichtend symbool voor andere landen over de hele wereld, om Joodse gemeenschappen en religieuze rechten te beschermen,”zeiVexler na het ondertekeningsevenement, als eerbetoon aan Rabbi Raphael Schaffer, de opperrabbijn van Roemenië, voor zijn belangrijke rol hierin.”
Ciolacu zei dat de wetgeving belangrijk is voor de toekomst van het Joodse religieuze leven in Roemenië.
“Ik ben er trots op de Joodse gemeenschap van Roemenië te beschermen en te ondersteunen en zal ervoor zorgen dat hun leven kan bloeien en beschermd blijft,” zei hij. “Ze kunnen koosjer vlees blijven produceren en leveren en hun geloof vrijelijk belijden.”
De voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen, Rabbi Pinchas Goldschmidt, sprak ook zijn dankbaarheid uit voor de wetgeving en zei dat deze geworteld was in een traditie van tolerantie in de afgelopen decennia ten opzichte van de Joodse minderheid.
“Het besluit van het Roemeense parlement om de bepaling van koosjer slachten in de wet te verankeren, is zeer welkom”, zei hij. “Roemenië heeft een gevestigde en belangrijke traditie, verspreid over meerdere decennia en zelfs vóór dit democratische tijdperk, van het ondersteunen van het Joodse leven, of het nu joods onderwijs, yeshivas en gemeenschappen is. Nu, met deze wet, zet Roemenië zijn nobele pad van steun voor zijn Joodse gemeenschap voort.”
De rabbijn verbreedde het perspectief en sprak zijn hoop uit dat andere Europese landen in de voetsporen van Roemenië zouden treden.
“Ik hoop dat andere leiders in heel Europa het initiatief van het Roemeense parlement zullen volgen en de verdere toekomst van het Joodse leven op het Europese continent zullen waarderen en beschermen,” zei Goldschmidt. “De CER blijft in de voorhoede van het lobbyen voor de bescherming vanshechitaen andere Joodse religieuze rechten op het hoogste politieke en diplomatieke niveau.”
De Roemeense wetgeving wordt als belangrijk beschouwd te midden van het toenemende antisemitisme in Europa. Hoewel sommige wetgeving zich heeft gemanifesteerd via antizionisme en antagonisme jegens de Joodse staat, is er in Europa een groeiende publieke oppositie tegen Joodse religieuze praktijken, waaronder koosjer slachten en besnijdenis, beide die bijbelse richtlijnen volgen.
Europese landen zijn in het verleden tegen beide praktijken gekomen, in de aanloop naar verschillende pogroms of acties tegen de Joden, ook in de jaren voorafgaand aan de Holocaust.
In december 2020oordeeldehet Europees Hof van Justitie tegen joodse koosjere en islamitische halal slachtmethoden, met het argument dat de dieren voor de slacht moeten worden verdoofd. De handeling van het toedienen van een elektrische schok aan een dier maakt het onkosher.
“Alle vormen van mechanische bedwelming, waaronder verstikking door gas, elektrocutie door tang of water of schieten met een gevangen boutpistool, veroorzaken pijn bij het aanbrengen en zijn dus verboden door de Joodse wet,” stelt Shechita UK.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bekritiseerde destijds de beslissing van het Europese hof en zei dat het “de vrijheid van godsdienst en religie in Europa schaadt, een kernwaarde van de EU.”
“Het geeft ook een signaal aan Joodse gemeenschappen dat de Joodse manier van leven ongewenst is in Europa”, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Deze mening wordt gedeeld door vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Europa.
“Deze uitspraak is een zware klap voor het Joodse leven in Europa en vertelt in wezen joden dat onze praktijken niet langer welkom zijn,” zei moshe Kantor, hoofd van het Europees Joods Congres, in reactie opde uitspraak van 2020: “Joden vertellen dat hun wegen niet welkom zijn, is slechts een korte stap van het vertellen van Joden dat we niet langer welkom zijn.”
Europese landen die koosjer slachtenverbiedenzijn Zweden, Finland, Denemarken en de Baltische staten. Terwijl sommige lokale Joden klaagden dat de verboden worden gemotiveerd door antisemitisme, hebben landen zoals Denemarken een lange geschiedenis van tolerantie jegens Joden.
Veel van de controverse is geworteld in wijdverspreide onwetendheid over Joodse religieuze praktijken en een toename van dierenrechtenactivisme.
Bronvermelding:
Datum: 18-11-2022
Auteur: Redactie All Israel
Beeld: Pixabay.com
Website: All Israel