Het 50 meter lange kunstwerk begint bij Adam en gaat door tot de hedendaagse staat.

Een enorme muurschildering van 50 meter lang en vijf meter hoog met de titel “Am Yisrael Chai,” die 4000 jaar Joodse geschiedenis viert, werd dinsdag onthuld op Ben-Gurion Airport.

De muurschildering vertelt het verhaal van het Joodse volk, van de schepping van Adam tot de vorming van de natie Israël, haar ballingschap, de opkomst van het zionisme en de oprichting van de moderne staat.

Het gaat verder met het verhaal van de staat Israël in de 75 jaar van zijn bestaan, zijn ontwikkeling, oorlogen, innovaties, landschappen, leiders, wetenschappers en denkers.

Het schilderij is gemaakt in een grafische kunststijl geïnspireerd op Zuid-Amerikaanse en Mexicaanse kunst. De internationale Mexicaanse kunstenaar Julio Carrasco Bretón maakte de muurschildering.

De muurschildering is een initiatief van het Israël-Latijns-Amerika Netwerk (ILAN), dat de betrekkingen tussen Latijns-Amerika en Israël wil versterken, vooral op het gebied van innovatie. Het project begon ongeveer een jaar geleden met de zegen van de Israëlische president Isaac Herzog ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de staat.

Bij de onthulling waren Bretón, minister van Transport Miri Regev, voorzitter van de World Zionist Organization Yaakov Hagoel, voorzitter en oprichter van ILAN Isaac Asa en een delegatie van ongeveer 50 vertegenwoordigers van ILAN aanwezig, waaronder hoofden van Joodse gemeenschappen uit Midden- en Zuid-Amerika, leden van het Congres en andere hoogwaardigheidsbekleders.

“We hadden het voorrecht om, samen met de leden van de ILAN organisatie en de leiders van de ILAN gemeenschappen in Latijns-Amerika, het meest uitgebreide en gedetailleerde artistieke muurschilderingsproject in de geschiedenis van het Joodse volk en in de hele wereld te voltooien,” zei Asa.

  Theodor Herzl, the father of modern Zionism, depicted on the mural. Credit: ILAN Spokesperson.

“In feite is dit de enige plek ter wereld waar het erfgoed en de geschiedenis van een volk op één plek zijn geconcentreerd en op een toegankelijke en artistieke manier die iedereen kan begrijpen, die iedereen kan raken en waarmee iedereen zich kan inleven,” voegde hij eraan toe.

“Het volk Israël heeft door de generaties heen een lange weg afgelegd, het Joodse volk heeft waarden van moraliteit en sociale solidariteit en innovatie bijgedragen aan de hele mensheid. We hebben een complexe logistieke operatie uitgevoerd om deze muurschildering naar Israël te brengen. Wie Israël binnenkomt, zal met eigen ogen het verhaal van de geschiedenis, de toekomst en de belangrijke bijdrage van het Joodse volk en de staat Israël aan de familie van naties kunnen zien,” zei Asa.

De muurschildering, die momenteel de ingangsmuur van Israël in Terminal 3 van de luchthaven bedekt, is nog maar het begin van zijn reis. De muurschildering zal ook te zien zijn op andere locaties in Israël van historische en staatswaarde, evenals in Joodse gemeenschappen in Europa, Zuid-Amerika en de VS.

Het stuk werd een paar maanden geleden in Mexico gelanceerd tijdens een ceremonie die werd bijgewoond door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van het land, Marcelo Ebrard, de hoofden van Joodse gemeenschappen in Zuid-Amerika, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders.

__________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
22-6-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
The mural is 50 meters long and five meters high. Credit: ILAN Spokesperson.

 

 

 

EN / NL/ עב