Ongeveer 90.000 Palestijnen woonden zaterdagavond op de Tempelberg in Jeruzalem de Laylat al-Qadr-gebeden bij en markeerden de heiligste nacht van de Ramadan. Aanbidders op de compound scandeerden hun steun aan de militaire vleugel van de Hamas-terreurgroep, die haar dreiging herhaalde om Israël aan te vallen vanwege de recente spanningen in Jeruzalem. In de vroege uren van zondag werd een raket vanuit Gaza op zuid Israël afgevuurd.

Bij de nieuwe rellen raakten 90 Palestijnen gewond bij de Damascuspoort buiten de Oude Stad en werden 16 van hen in het ziekenhuis opgenomen, volgens de Palestijnse Rode Halve Maan, nadat demonstranten flessen en stenen naar Israëlische veiligheidstroepen hadden gegooid en de politie reageerde met verdovingsgranaten en waterkanonnen.

‘Val Tel Aviv aan’, riepen de Palestijnse gelovigen. “In geest en in bloed zullen we al-Aqsa verlossen.” Soortgelijke oproepen werden ook gehoord bij de Damascuspoort en andere plekken in de Oude Stad waar rellen ontstonden.

Palestijnse demonstranten staken ook een politiebarricade in de buurt van de Damascuspoort in brand en in de wijk Sheikh Jarrah was ook sprake van rellen.

Rond 01.30 zondagmorgen kwam een raket vanuit Gaza neer in in open terrein niet ver van de grens met Gaza zonder enige schade aan te richten.

De hele avond demonstreerden zo’n 450 Palestijnen op vier locaties langs het grenshek dat de Gazastrook scheidt van Israël, staken banden in brand en slingerden geïmproviseerde explosieven naar Israëlische soldaten. Het leger lanceerde fakkels over het gebied en reageerde ook met traangas.

Eerder op zaterdag waren op minstens 12 plaatsen in zuid Israël branden uitgebroken die werden veroorzaakt door vanuit Gaza opgelaten branden ballonnen met explosieven eronder.

Ondertussen proberen premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz om de behandeling van de uitzetting van vier families in Sheikh Jarrah door het Hooggerechtshof uitgesteld te krijgen in een poging de spanningen te verminderen.

De behandeling staat namelijk gepland op maandag, de dag dat Jeruzalem Dag wordt gevierd en een een dag voor Naqba Day, de dag waarop Palestijnen de oprichting van de Staat Israël met geweld herdenken.


Bronvermelding:
Datum:        09-05-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot Channel 12
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב