Na afloop van het vrijdaggebed braken er op de Tempelberg rellen uit tussen Palestijnse gelovigen en de Israëlische politie, waarbij 17 politieagenten en ruim 200 Palestijnen gewo0nd raakten. De politie in Jeruzalem en de IDF bereiden zich voor op een escalatie na de dreigende woorden van Hamas leider Haniyeh.

Al dagen is het onrustig in Jeruzalem, veroorzaakt door de oplopende spanningen in de wijk Sheikh Yarrah waar het Hooggerechtshof de komende dagen zal beslissen of een aantal bewoners hun huizen al of niet moeten verlaten.

Zoals werd verwacht kwamen de oplopende spanningen tot een uitbarsting na afloop van het laatste Ramadan gebed in de Al Aqsa moskee waar ongeveer 70.000 gelovigen bij aanwezig waren.

Duizenden gingen na afloop demonstreren, zwaaiend met de groene vlaggen van de islamitische terreurgroep Hamas en reciteerden pro-Hamas-leuzen voordat ze zich verspreidden.

Screenshot Channel 12 news

Enkele honderden voornamelijk jonge Palestijnen, vonden het echter nodig te gaan rellen en begonnen stoelen, schoenen, stenen en flessen te gooien, en vuurwerk af te schieten, waarbij de politie reageerde met verdovingsgranaten, traangas en rubberen kogels.

Hierbij raakten 17 politieagenten gewond waarvan een aantal ernstig en aan Palestijnse kant raakten ruim 200 mensen gewond aldus het Palestijnse Rode Halve Maan. 88 van hen zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De rellen waren de laatste op een dodelijke dag waarop Israëlische troepen twee Palestijnse terroristen neerschoten en ander verwonde, nadat zij het vuur hadden geopend op een IDF basis.

Ondertussen heeft Hamas-leider Ismael Haniyeh premier Benjamin Netanyahu opgeroepen niet “met vuur te spelen, want dit is een strijd die je niet kunt winnen, Israëlische arrogantie en tirannie zullen worden verpletterd op de stenen van de Al-Aqsa-moskee, ” zei Haniyeh.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei : “We houden de Israëlische bezettingsregering absoluut verantwoordelijk voor wat er in de heilige stad gebeurt in termen van gevaarlijke ontwikkelingen, wrede agressie en wat daaruit kan voortvloeien.”

Screenshot KAN nieuws

De terreurgroep islamitische Jihad, reageerde op de rellen met “wat er vanavond in Jeruzalem gebeurt, kan niet werkeloos voorbijgaan. De vijand kan op elk moment onze reactie verwachten ”, aldus Ziyad al-Nakhaleh, chef van de islamitische Jihad.

Verwacht wordt dat Arabische Israëli’s en Palestijnen in de Gazastrook op zaterdag massale protesten zullen houden in de nasleep van de confrontaties op vrijdag.

Het Arab High Follow-Up Committee, een orgaan dat de Arabische Israëli’s vertegenwoordigt, riep op tot protesten in Arabische steden in het hele land als reactie op het geweld.

De dagen erna zullen de spanningen blijven toenemen omdat het maandag Jerusalem Day is, de dag waarop wordt gevierd dat in 1967 Jeruzalem weer één stad werd , en de opvolgende dagen de uitspraak van het Hooggerechtshof wordt verwacht betreffende huizen in Sheikh Yarrah.


Bronvermelding:
Datum:        09-05-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot 12 Channel
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב