De hartelijke relatie tussen Syrië en Iran, dat de Syrische president Assad steunde tegen de opstan­de­lingen, is bekoeld. Assad vreest, dat Iran zijn sterk geha­ven­de land wil mee­slepen in een oorlog tegen Israël, en heeft de Iraanse leger­comman­dant uit Syrië weg­ge­stuurd.

De Syrische president heeft besloten Javad Ghaffari, de comman­dant van de Iraanse strijdkrachten in Syrië, te ontslaan, maakt het Arabische pers­bureau Al-Arabiya woensdag bekend.

Ghaffari had – tegen de Syrische richtlijnen in – een reeks aanvallen uitgevoerd op Ameri­kaanse en Israë­lische doelen, die bijna tot een onge­wenste oorlog in de regio hadden geleid. Tevens had Ghaffari, na een aantal aanvallen door de Israëlische luchtmacht, Iraanse troepen en wapens gestationeerd op plaatsen die niet door Syrië waren goedgekeurd. Dat betreft met name de omgeving van Russische bases, wat voor Israël gerichte aanvallen moeilijker maakte.

De Syrische regering verwijt Ghaffari ook, dat de Iraanse troepen misbruik maken van de natuur­lijke en econo­mische hulpbronnen van Syrië en belasting ontduiken door het smokkelen van goederen en het opzetten van een zwarte markt voor wapens, wat als een schending van de Syrische soevereiniteit werd beschouwd.

Het ontslag van Ghaffari betekent een ernstige tegen­slag voor de visie van de voor­malige leider van de Iraanse Revo­lutio­naire Garde, die streefde naar Iraanse hegemonie in het gebied tussen Iran en Libanon. In Israël ziet men het ontslag als een teken, dat Damaskus vreest voor een Iraanse machtsovername.

De Iraanse aanwezigheid in Syrië was twee weken geleden onderwerp van gesprek bij een ontmoeting van premier Bennett en de Russische president Vladimir Putin in Sochi. Het lijkt er op, dat Rusland Israël de vrije hand geeft om Iraanse wapen­voor­raden en -transporten in Syrië aan te vallen, mits men voorzichtig omgaat met de Russische troepen.

Joden weer welkom in Syrië?
Op uitnodiging van de Syrische president, die na de bloedige burger­oorlog wel wat goodwill kan gebruiken, heeft een groep van twaalf Joodse Amerikanen met Syrische wortels een bezoek gebracht aan hun oude vaderland, zogezegd om een tand­heel­kundige behan­deling te onder­gaan, wat in Syrië goedkoper is dan in de VS.

Zij verborgen hun Joodse identiteit niet, werden in Damascus hartelijk ontvangen door inwoners, en ontmoetten ook de laatste drie nog in Damascus levende Joden. President Assad spant zich al jaren in om Syrische Joden te doen terugkeren naar zijn land.

Syrië is een smeltkroes van religies en culturen, zoals de Syrische First Lady in 2011 zei. Assad en de stam die zijn machtsbasis vormt zijn Alawieten, een vorm van de islam die zich van de shiïtische islam heeft afgesplitst. De Syrische regering heeft onlangs het idee geopperd om de oude Jobar-synagoge, die tijdens de burgeroorlog werd verwoest, te restaureren.


Bronvermelding:
Datum:        14-11-2021
Auteur:        Redactie Israel Today
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב