Meretz Knessetlid Ghaida Rinawie Zoabi kondigde donderdag aan dat ze de regering van Israël verlaat, waardoor de coalitie met 59 van de 120 zetels van de Knesset overblijft.

“Ik ging de politiek in omdat ik mezelf zag als een afgezant van de Arabische samenleving, die ik vertegenwoordig”, schreef Rinawie Zoabi in een brief aan premier Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, volgens The Jerusalem Post.

“Helaas gaven de leiders van de coalitie er de afgelopen maanden om enge politieke redenen de voorkeur aan hun rechterkant te versterken. Keer op keer gaven de leiders van de coalitie er de voorkeur aan harde, agressieve rechtse stappen te zetten in belangrijke kwesties die verband houden met de Arabische samenleving. “

Zoabi merkte de conflicten op de Tempelberg op, Sheikh Jarrah, de uitbreiding van nederzettingen, het slopen van huizen, het aannemen van de burgerschapswet en de confiscatie van land in de Negev.

“Als het ging om de behoeften van de Arabische samenleving en gemeenschappen, huisvesting, werkgelegenheid en onderwijs, waren ze onverschillig”, zei Rinawie Zoabi.

Rinawie Zoabi dient echter nog steeds als wetgever in de Knesset. Het is nog steeds niet duidelijk of ze van plan is om bij toekomstige stemmingen met de oppositie mee te stemmen.

Haar vertrek zou het functioneren van de regering aanzienlijk kunnen schaden. Ongeacht hoe ze in de toekomst stemt, het is twijfelachtig of haar vertrek de weg vrijmaakt voor oppositieleider Benjamin Netanyahu om met succes een motie van wantrouwen door te geven en zijn eigen coalitie te vormen, aangezien er niet genoeg oppositieleden zijn die een door Netanyahu geleide regering zullen steunen. Als de Knesset echter stemt over de ontbinding van de Knesset, kan de stem van Rinawie Zoabi de beslissende stem zijn die het land naar een verkiezing stuurt, schrijft Haaretz.

Meretz fractieleider Michal Rozin zegt dat ze zal proberen een manier te vinden om samen te werken met het pas overgelopen lid van de partij, Ghaida Rinawie Zoabi.

Ik ben van plan er alles aan te doen om mijn vriendin Ghaida Rinawie Zoabi te overtuigen om weer bij de coalitie te gaan werken”, luidt een verklaring van Rozin in The Times of Israël.

“Zelfs als er redenen zijn om de regering te ontmantelen, is geen van hen beter dan het verschrikkelijke alternatief. Ik geloof dat deze regering uitdagingen heeft die overwonnen kunnen worden.

De oppositiepartijen onder leiding van de Likud partij kunnen nu een ontbindingswet indienen. Bronnen binnen de Likud partij zeiden donderdagmiddag dat het nieuws te vers was voor een besluit.

Maar de oppositie is ook diep verdeeld: een rechts-religieus blok van 54 wetgevers naast zes zetels in handen van het meerderheidsblok van de Arabische Gezamenlijke Lijst en één van Rinawie Zoabi. De woordvoerder van Rinawie Zoabi weigerde commentaar te geven op de vraag of ze zou stemmen om de Knesset te ontbinden.


Bronvermelding:
Datum:        03-05-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Ghaida Rinawie Zoabi / WikepidediaCommons
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב