Donderdag 29 december was de dag dat het nieuwe kabinet Netanyahu aantrad, de 37ste ratificering van een regering sinds de oprichting van de Staat Israel in 1948. De aanstelling in de Knesset ging niet geruissloos. Er was veel boe geroep en ‘zwak, zwak, te horen en buiten verzamelden zich duizenden demonmstranten om tegen de nieuwe regering te protesteren.

Zoals bij iedere samenstelling, of het nu een links of een rechts georiënteerd kabinet is, zijn er kritische bedenkingen. Dit keer weer terecht en ik schrijf het deels met een zucht. Een lezeres schreef dat zij eigenlijk het vertrouwen in de politiek had opgegeven en we kunnen enigzins met haar instemmen. Israel is in die zin niet anders dan andere landen en helaas zijn de handen van sommige  aankomende ministers niet helemaal schoon. Men moet wel uitkijken om niet het hele kabinet over één kam te scheren, wat Israels oppositie natuurlijk wel direkt deed! Israel ligt bovendien internationaal onder een vergrootglas. Als er maar iets niet koshers gebeurt wordt dat wereldnieuws. We verwachten misschien dat Am Yisrael, het volk Israel, zich altijd goed gedraagt maar dat is nu eenmaal niet zo. We mogen/moeten misschien wel, hen oproepen, wees een licht voor de volkeren, in de lijn van de voorschriften van de God van Israel en geef het goede voorbeeld!

Veel gehoorde kritiek is dat Netanyahu verdacht wordt van o.a. fraude; er lopen verschillende onderzoeken tegen hem. Bibi ontkent in alle toonaarden. Zolang hij niet is veroordeeld is het niet fair de man op voorhand af te branden.

Waar rook is, is vuur, zegt men, maar gezien de intense haatcampagnes die jarenlang de Israelische samenleving polariseerden en die er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat er een vreselijk onstabiel, in feite anti-Israelkabinet, onder leiding van Naftali Bennett kwam, is het nog steeds de vraag: is de rook opzettelijk de lucht in is gestuurd, of is Bibi werkelijk over de schreef gegaan?

Onderzoeken lopen nog en in Israel zijn eerdere premiers veroordeeld dus dat kan Bibi alsnog overkomen. Voor nu geven we hem toch het voordeel van de twijfel. Hij is een uitmuntend politicus die als geen ander weet hoe het buitenland met argusogen naar het kabinet kijkt en hij zal er alles aan doen om de balans te bewaren tussen wat de religieuzen en de seculieren wensen. Hij beloofde donderdag een premier te zullen zijn voor alle Israeliers. Op nieuwe verkiezingen zit niemand te wachten. Hij zal het niet gemakkelijk krijgen, zowel niet internationaal als binnen Israels samenleving.

Het feit dat Ariyeh Deri in de gevangenis is geweest vanwege fraude en nu minister van Binnenlandse Zaken is én in rotatie over twee jaar minister van Financiele Zaken wordt, komt over als de kat op het spek binden.

Israel heeft altijd ons en uw gebed nodig en onophoudelijk. En zeker weten dat het goed komt! Dat de Messiaanse Minister President Jehoshua/Jezus spoedig alle taken zal overnemen, want Hij is God en geen mens, zonder zonden, zonder vlek of rimpel!


Bronvermelding:
Auteur:        Karen en Yair Strijker
Beeld:          Twitter
Website:      Studiehuis Reshiet


 

 

 

EN / NL/ עב