De regering heeft zondag een begroting van 32 miljoen NIS (8,8 miljoen dollar) goedgekeurd voor de restauratie en ontwikkeling van de archeologische vindplaats Sebastia bij de Westelijke Jordaanoeverstad Nablus, een grotendeels verwaarloosde historische site waarover Israëli’s en Palestijnen al tientallen jaren twisten.
Het voorstel werd ingediend door minister van Milieubescherming Idit Silman, minister van Toerisme Haim Katz en minister van Erfgoed Amichai Eliyahu, die aanvoeren dat de Palestijnse Autoriteit, die toezicht houdt op sommige gebieden op de Westelijke Jordaanoever, probeert de controle over de site illegaal over te nemen, volgens een bericht in het dagblad Haaretz. In hun voorstel schrijven zij dat de Palestijnse Autoriteit onlangs “Sebastia tot Palestijns erfgoed heeft verklaard en illegale en destructieve activiteiten in het gebied bevordert met het doel de plaats over te nemen,” terwijl zij “de oudheden op de plaats ernstig beschadigen”.
Sebastia ligt een paar kilometer ten noordwesten van Nablus op de noordelijke Westelijke Jordaanoever. In het Hebreeuws bekend onder de bijbelse naam Shomron, zou de site de hoofdstad zijn geweest van het noordelijke Israëlitische koninkrijk in de 9e en 8e eeuw voor Christus, gesticht door de zesde Israëlitische koning, Omri.
Zowel Israëli’s als Palestijnen maken aanspraak op de site als hun exclusieve culturele erfgoed, maar de site is grotendeels onderontwikkeld en niet opgegraven. Israël beheert het archeologische park met de oude vondsten, dat in zone C ligt, maar de stad Sebastia ligt in zone B, onder gezamenlijke Israëlische en Palestijnse controle. De stad wordt bestuurd door Palestijnse ambtenaren die zeggen het park te willen beheren, maar niet over de middelen beschikken om het te ontwikkelen.
De door de Israëlische regering goedgekeurde financiering, afkomstig van acht ministeries, waaronder toerisme, milieubescherming, cultuur en sport, en innovatie, wetenschap en technologie, is bestemd voor de oprichting van een toeristisch centrum in het gebied, de aanleg van nieuwe toegangswegen, het in kaart brengen van ongerepte gebieden en meer rechtshandhaving om illegale activiteiten te voorkomen, aldus berichten in de Hebreeuwse media.
Volgens het voorstel krijgt Israëls Natuur- en Parkautoriteit 60 dagen de tijd om een uitgebreid plan op te stellen om het gebied te herstellen en te ontwikkelen.
Remains of the Roman basilica at Sebastia in the West Bank, August 2015. (Ilan Ben Zion)
Sebastia heeft overblijfselen uit 10 periodes, van de ijzertijd tot de moderne tijd. De overlappende geschiedenislagen gaan bijna 3000 jaar terug, van Bijbelse koningen tot Romeinse veroveraars, kruisvaarders en Ottomanen. Fragmenten van huizen, muren en een paleis uit de ijzertijd zijn bewaard gebleven.
Na de verwoesting door de Assyriërs in 721 BCE werd de stad de provinciehoofdstad van het veroverde gebied. Onder de Grieken bloeide zij weer op, maar werd verwoest door de Hasmoneese heerser Johannes Hyrcanus. Daarna herbouwde zijn zoon Alexander Jannaeaus de stad en herbevolkte ze met Joden.
Tijdens het Romeinse tijdperk hernoemde koning Herodes de stad naar Augustus Caesar (Sebaste is Augustus in het Grieks). Op haar hoogtepunt was Sebastia een belangrijke stad en handelsplaats; de resten van haar Romeinse theater, tempel, paleizen, forum, hippodroom en marktplaats zijn nog steeds zichtbaar.
King Omri (Amri). (Image via Guillaume Rouille – Promptuarii Iconum Insigniorum, Public Domain, Wikimedia
Sebastia is ook prominent aanwezig in de geschiedenis van de archeologie. De eerste volledig Amerikaanse archeologische opgraving in Ottomaans Palestina werd uitgevoerd in Sebastia door een team gesponsord door Harvard in 1908.
Maar ondanks het historisch belang is de site nauwelijks opgegraven. De laatste archeologische opgraving vond plaats in 1967, toen de Westelijke Jordaanoever nog onder Jordaanse controle stond. Sindsdien zijn er alleen bergingswerkzaamheden uitgevoerd.
In de eeuwen van haar lange verval was Sebastia een belangrijke christelijke plaats, zoals wordt onderstreept door de ruïnes van een Byzantijnse kerk gewijd aan Johannes de Doper, waar hij volgens de legende werd terechtgesteld en zijn hoofd werd begraven. In het nabijgelegen moderne Palestijnse dorp staat nog steeds een tot moskee omgebouwde kruisvaarders kathedraal, een overblijfsel van de vroegere glorie van de kruisvaarders stad met dezelfde naam.
Bezoeken aan de site door Israëlische toeristen zijn beperkt.
________________________________________________________________________
Bronvermelding:
Datum: 07-05-2023
Auteur: Toi Staff (vertaald uit het Engels)
Beeld: Sebastia near the city of Nablus, on April 22, 2019 (Hillel Maeir/Flash90)
Website: timesofisrael.com
________________________________________________________________________