Rechter Bilha Yahalom van de districtsrechtbank van Jeruzalem bevestigde donderdag in een uitspraak, dat het noch illegaal noch in strijd is met de huidige politie­regle­menten wanneer Joden rustig staan te bidden op de Tempelberg.

Deze uitspraak lijkt in tegen­spraak met recente uitspraken van moslim en seculiere linkse elementen in Israëls eenheids­regering, maar conser­vatieve en religieuze Israëlische media begroetten deze uitspraak als een doorbraak.

Rechter Yahalom deed uitspraak in een beroep van Rabbi Aryeh Lippo tegen een verbod van de politie om de Tempelberg te bezoeken. Rabbi Lippo bezoekt de heilige plaats dagelijks en bidt er in stilte met enkele andere mannen. Op Yom Kippoer zag een politie­agent de Joodse gelovigen en verwijderde Rabbi Lippo met geweld. Vervol­gens kreeg hij een verbod om terug te keren.

Na het bekijken van de beelden van de beveiligings­camera’s van het incident, stelde rechter Yahalom vast dat Lippo niets deed om de moslim­autoriteiten, die de heiligste plaats van het Jodendom beheren, te prikkelen, en dat zijn rustig bidden in een hoekje ‘op zichzelf geen overtreding van de politie-instructies is.’

De Israëlische wet beschermt de vrijheid van godsdienst voor iedereen. Maar als reactie op lokale en regionale uitbars­tingen van geweld door moslims over de religieuze status van de Tempel­berg, die volgens hen de op twee na heiligste plaats van de islam is, staat Israël niet toe dat Joden of christenen daar openlijk bidden of andere religieuze activiteiten verrichten.

In de afgelopen maanden heeft de politie echter een oogje dichtgeknepen voor de toename van Joodse gebeden op het heilige plein. Premier Naftali Bennett ontketende een coalitiecrisis toen hij op deze schijnbare verschuiving in de status quo reageerde door de politie te bedanken voor ‘het handhaven van de vrijheid van godsdienst voor Joden op de Tempelberg.’

Minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev antwoordde onmid­dellijk dat er geen veran­dering was gekomen in het politie­beleid, en benadrukte later dat het ‘illegaal’ blijft voor Joden om te bidden op de Tempel­berg. Bennetts islamistische coalitie­partners onder leiding van MK Mansour Abbas gingen nog verder en verklaarden dat de Tempel­berg ‘uitsluitend het eigendom van moslims is, en dat niemand anders er enig recht op heeft’.

De uitspraak van rechter Yahalom van deze week is de eerste keer dat een Israëlische rechtbank het wettelijke recht van Joden om te bidden op de Tempelberg heeft gesteund.


Bronvermelding:
Datum:        07-10-2021
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:         Joodse mannen bidden bij de Westelijke Muur net onder de Tempelberg in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Website:      www.israeltoday.co.il


 

EN / NL/ עב