Sinds 6 uur ’s ochtends op zaterdag werden duizenden raketten vanuit Gaza afgevuurd op steden in het midden en zuiden van Israël, tot in Jeruzalem, terwijl Palestijnse terroristen te land, ter zee en in de lucht gemeenschappen in het zuiden van het land infiltreerden.

 

Minstens 250 Israëli’s werden gedood en meer dan 1.600 raakten gewond gedurende de dag. Op zaterdagavond zei de woordvoerder van de IDF dat het leger de controle had heroverd over de meeste gemeenschappen aan de grens met Gaza die geïnfiltreerd waren door militanten van Hamas en de Islamitische Jihad. Het leger bevestigde zaterdagmiddag dat een “aanzienlijk” aantal Israëlische burgers en soldaten gegijzeld worden in de Gazastrook door militanten van Hamas.

 

In de zuidelijke steden Be’eri en Ofakim werden Israëlische burgers in hun huizen gegijzeld door terroristen, wat leidde tot verontwaardiging van een aantal Amerikaanse agentschappen en functionarissen. De Israëlische strijdkrachten lieten alle gijzelaars op deze locaties later op de avond vrij.

 

Minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir kondigde de nationale noodtoestand af die ’s avonds van kracht werd en riep op om alle politievrijwilligers in het hele land te rekruteren.

Het Israëlische leger heeft op de golf van aanvallen gereageerd door Hamas-stellingen in de Gazastrook aan te vallen, wat vannacht is doorgegaan. Palestijnen melden dat er ongeveer 230 doden en meer dan 1.700 gewonden zijn gevallen bij de Israëlische luchtaanvallen.

 

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam zaterdagavond bijeen en nam een aantal operationele beslissingen die erop gericht zijn om “de militaire en regeringscapaciteiten van Hamas te vernietigen”, aldus premier Netanyahu. Deze omvatten het stopzetten van de elektriciteits- en brandstoftoevoer en het vervoer van goederen naar de Gazastrook.

 

“Israël is in oorlog. Dit is geen zogenaamde militaire operatie,” zei Netanyahu zaterdag. Tijdens de vergadering van het veiligheidskabinet zei hij dat het eerste doel van Israël is “het gebied te zuiveren van vijandelijke troepen die zijn geïnfiltreerd en de veiligheid en vrede te herstellen in de steden die zijn aangevallen.”

 

Netanyahu’s Likud partij verklaarde later dat de premier oppositieleiders Yair Lapid en Benny Gantz had aangeboden om een noodregering van nationale eenheid te vormen.

 

De Amerikaanse president Joe Biden zei zaterdag dat “dit geen moment is voor een partij die Israël vijandig gezind is om deze aanvallen uit te buiten,” en voegde eraan toe dat “de wereld toekijkt”. Biden zei dat “de Verenigde Staten achter het volk van Israël staan in het aangezicht van deze terroristische aanvallen,” eraan toevoegend dat “Israël het recht heeft zichzelf en zijn volk te verdedigen. Punt uit.”

Tienduizenden reservisten van het Israëlische leger worden ook gemobiliseerd, en een aantal reservisten die deelnamen aan de protestbeweging tegen de gerechtelijke revisie van de regering-Netanyahu keren terug naar reservetaken in het licht van het incident.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
08-10–2023

Auteur:
Haaretz

Beeld:
Fire and smoke rises above a building during an Israeli air strike in Gaza City on early October 8, 2023. At least 200 Israelis died in a surprise large-scale attack by the Palestinian militant group Hamas on Saturday.Credit: Mahmud Hams – AFP

Website:
www.haaretz.com

 

EN / NL/ עב