Een Iraanse lucht- en ruimtevaartingenieur die op 31 mei stierf, werd opzettelijk vergiftigd tijdens een etentje, meldde de aan de Iraanse oppositie gelieerde nieuwswebsite Iran International zondag, daarbij ongeverifieerde bronnen aanhalend.

Op zaterdag meldde de Koeweitse nieuwszender Al-Qabas dat dr. Ayoob Entezari inwendig begon te bloeden na het bijwonen van het diner. Volgens Iran International is de persoon die Dr. Ayoob Entezari ontving sindsdien het land ontvlucht. “Ayoob Entezari werd eind vorige maand uitgenodigd voor een professioneel diner door iemand anders”, meldt de zender.

“Er ontstond een vriendschappelijke relatie tussen hen en Entezari accepteerde een uitnodiging voor het diner. Aan het einde van de maaltijd, terwijl hij naar huis liep, voelde hij zich plotseling ziek en zakte in elkaar”, werd gemeld.

“Entezari werd met spoed naar het Sa’id al-Shuhada-ziekenhuis in de stad Yazd gebracht, waar vergeefse pogingen werden ondernomen om hem te redden – hij werd uiteindelijk dood verklaard”, zei Iran International .

De autoriteiten in de provincie Yazd ontkenden dat hij een belangrijk figuur was en beschreven hem als een vaste werknemer in een industrieel bedrijf. Dit kwam nadat een brief van de gouverneur hem een ​​”martelaar” noemde en op een foto zou zijn te zien van functionarissen die een condoleancebezoek aan zijn huis brachten.

Sinds het incident zijn de Iraanse veiligheidstroepen een klopjacht begonnen om de persoon te vinden die wordt verdacht van het vergiftigen van Entezari.

Op zaterdag meldden Iraanse media dat Entezari, een raketontwerper, is overleden aan ‘voedselvergiftiging’.

Iran ontkende alle rapporten en beweerde dat de wetenschapper in een industriële fabriek werkte en stierf aan een ziekte, en beschuldigde een van zijn familieleden van het verspreiden van geruchten.

Het rapport komt nadat een Saudisch nieuwskanaal vorige week beweerde dat een kolonel van de elite Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde was vermoord nadat hij werd verdacht van spionage .

Het door Saudi gesteunde Iran International citeerde bronnen die zeiden dat een lid van de Quds Force Unit 840, kolonel Ali Esmailzadeh, stierf nadat hij op 30 mei van het dak van zijn huis in Karaj was gevallen.

Esmailzadeh was een naaste collega van kolonel Hassan Sayyad Khodaei, de leider van de Quds Force die op 22 mei door twee motorrijders werd gedood.

IRGC-functionarissen vertelden zijn familie dat de dood een zelfmoord was, en merkten de psychologische tol op van zijn scheiding van zijn vrouw. Esmailzadeh liet ook een briefje achter, zeiden ze.

i24NEWS heeft bijgedragen aan dit rapport.


Bronvermelding:
Datum:        06-06-2022
Beeld:          Al-Qabas via Social Media
Website:      https://www.israelhayom.com/


 

EN / NL/ עב