Britse antisemitismewaakhond CST heeft een tussentijds rapport over antisemitische incidenten uitgebracht in verband met de grote piek in sinds het oplaaien van het conflict tussen Israel en Hamas. Tussen 8 mei en 7 juni 2021 heeft CST 628 antisemitische incidenten weten te registreren – het hoogte binnen een periode van vier weken sinds de organisatie meldingen is gaan bijhouden in 1984.

Het aantal incidenten in die periode ligt nog iets hoger dan wat CST aanvankelijk berichtte, omdat er een achterstand was in registraties en omdat sommige incidenten pas later zijn gemeld. Het rapport stelt dat onder normale omstandigheden ongeveer een vierde van het aantal incidenten wordt gemeten dat in de genoemde periode is geregistreerd.

Van de 628 incidenten zijn 585 op basis van uitingen en context direct in verband te brengen met het destijds oplaaiende conflict tussen Israel en Hamas.

Zo zijn er veel voorbeelden van intimidatie op waarbij pro-Palestijnse leuzen in de trant van “Free Palestine” en “Free Gaza” wordt geroepen naar Joden of Joodse instellingen. CST merkt op dat die leuzen op zichzelf niet antisemitisch zijn, maar wel zo moeten worden beschouwd als dit naar mensen wordt geuit puur omdat zij Joods zijn. CIDI hanteert dezelfde definitie.

Aantallen antisemitische incidenten per dag in 2021 in het Verenigd Koninkrijk. Bron: CST

Als bijzonder zorgwekkend wordt genoemd dat een kwart van de incidenten zich voordeed op school of op de universiteit. Het betrof vaak gevallen waar studenten, leerlingen en docenten met pro-Palestijnse leuzen werden toegeschreeuwd, zonder aanleiding anders dan hun (vermeende) Joodse identiteit.

Een aantal specifieke incidenten die in het rapport worden uitgelicht zijn:

  • Bij een protest in Londen scandeerde een aantal mannen vanuit auto’s achereenvolgend “fuck the Jews”, “Fuck their mothers” en “rape their daughters!”. Het incident wordt gefilmd en leidt tot veel verontwaardiging op sociale media.

Vier verdachten worden gearresteerd. Na arrestatie blijken zij ook verdachten te zijn in eerdere antisemitische uitingen.

  • Op een drukbezochte demonstratie in Manchester gebruikt een van de sprekers het antisemitische cliché van beheersing van de media door Joden: “De 13 belangrijkste redacteuren die de inhoud van berichten bij de BBC controleren zijn in feite Joods. Dus dat betekent dat de informatie van mainstream media beïnvloed is
  • Een spreker bij een demonstratie in Bradford citeerde aan het publiek een anti-Joods gebed in het Arabisch, dat Joden en moslims als vijanden van elkaar beschouwt. De geciteerde tekst luidde, aldus het CST-rapport: “God, zuiver Al-Aqsa van de onzuivere mensen! God, laat de grond schudden onder hun voeten! God, hef de vloek der Joden op voor moslims in Palestina! God, ondersteun de moslimjeugd om Al-Aqsa te verdedigen! God, ondersteun hem met Uw soldaten! God, we vragen u de Joden te doen verliezen! God, laat islam winnen!”. Iedere vers werd door zijn publiek, in het Arabisch, herhaald.
  • Het leiderschap van Hizb ut-Tahrir, een extremistische beweging die een islamitisch kalifaat nastreeft in de Arabische wereld en Israel, bracht tijdens het conflict een statement in het Engels uit met onder andere: “De monsterlijke Joden zijn hun brutale agressie aan het verspreiden naar alle uithoeken van Palestina … de enige respons op de misdaden van de Joden is het mobiliseren van legers om de Joodse entiteit te elimineren en geheel Palestina weer bij de landen van de islam te voegen … Zodoende zullen de vijanden van Allah voor ons vernederd worden, niet alleen de Joden, omdat zij getroffen zijn door vernedering, maar ook de tirannen van de wereld.

CST noemt dit mogelijk het meest antisemitische statement in het Engels door een organisatie met een officiële vertegenwoordiging in het VK. Net als in Nederland is Hizb ut-Tahrir in het VK niet verboden, maar wordt het door veiligheidsdiensten wel in verband gebracht met extremisme en ondermijning van de democratie. In Duitsland is de organisatie wel verboden vanwege antisemitische uitingen.

Ook andere extremistische organisaties, zoals Al-Qaeda en ISIS, hebben meerdere oproepen gedaan die manen tot aanvallen en gewelddadige jihad tegen Israeli’s en Joden wereldwijd.

Het rapport signaleert tevens meerdere gevallen van extreemrechtse sympathie voor het antisemitisme dat tijdens het conflict een opleving doormaakte.

Verschillende incidenten waar zorgwekkende signalen van uitgaan buiten een eenmalige uiting om, zijn bij CST gemeld door de Britse politie.

Ook in Nederland heeft CIDI een piek gemeten in het aantal antisemitische uitingen in dezelfde periode van vier weken. In Nederland gaat het om ruim 50 incidenten in een maand tijd. In het hele kalenderjaar 2020 waren dat er 130.


Bronvermelding:
Datum:        15-07-2021
Auteur:        ARON VRIELER
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב