Nadat het Israëlische leger dinsdagavond bekendmaakte een infiltratietunnel vanuit de Gazastrook te hebben ontdekt, heeft vanuit de kustenclave een raketaanval op Zuid-Israël plaatsgevonden.

Dinsdagavond maakte de IDF bekend een tunnel te hebben ontdekt die vanuit de Gazastrook Israël infiltreert. De infiltratietunnel lag tientallen meters diep, en liep enkele tientallen meters door Israëlisch grondgebied. De ondergrondse gang was echter nog niet voorbij de anti-tunnelbarrière, wiens sensors het Israëlische leger wees op het bestaan van het subterrane graafwerk.

In een statement laat De IDF weten Hamas verantwoordelijk te houden voor de tunnel. De terreurbeweging bestuurt sinds een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit in 2007 de Gazastrook. “Het Israëlische leger is vastbesloten om de soevereiniteit van Israël en de veiligheid van zijn burgers te verdedigen en zal blijven optreden tegen terreur – boven en onder de grond – in elk gebied waar dat nodig is”, aldus het leger.

De reactie door terroristen in de Gazastrook liet niet lang op zich wachten. Slechts enkele uren na de bekendmaking van de ontdekking van de infiltratietunnel, gingen in de Israëlische dorpen Nachal Oz, Kfar Aza en Sa’ad het raketalarm af. Volgens het Israëlische leger was één raket afgevuurd, en is deze onderschept door het Iron Dome-luchtafweersysteem.

Vrijdagavond vond ook al een raketaanval plaats, op Netiv HaAsara. Toen ging de IDF niet over tot een reactie. In antwoord op de raketaanval na de ontdekking van de infiltratietunnel, heeft de Israëlische luchtmacht echter wel gereageerd. De IDF meldt dat straaljagers en helikopters “ondergrondse infrastructuur” van Hamas in de Gazastrook hebben getroffen.


Bronvermelding:
Datum:        01-07-2020
Auteur:        ELKAN VAN DER RAAF
Website:      CIDI


 

EN / NL/ עב